imageU Muzeju od 5. Do 11. Jula biće održane Večeri arheološkog filma. U pitanju je izbor filmova sa 18. Međunarodne smotre arheološkog filma u organizaciji Narodnog muzeja Beograd.

Od 20 I 15h od 5. do 11. jula 2017, zavisno od vremenskih prilika na tremu Narodnog muzeja Valjevo, Galeriji muzeja, ili klubu muzeja možete pogledati sledeće filmove:
Sreda 5. Juli
Drevna staništa u srednjem toku reke Кolubare
Režija:Aleksandar Teodorović. Srbija 2016. Trajanje 25'
Film predstavlja najnovija arheološka nalazišta u srednjem toku reke Кolubare. Arheolozi već godima istražuju ovu oblast i došli su do neverovatnih otkrića koja su vezana za praistoriju ovog podneblja.
Dome, slatki trapezoidni dome
Režija:Nenad Popović, Srbija 2015. Trajanje 38'
Dugi kadar lebdenja preko obale Dunava dovodi nas do Đerdapa, mesta gde je pre 8000 godina čovek napravio najstarije pronađene građevine u Evropi. Кroz filmsku formu istražujemo novu perspektivu u razumevanju kuće Lepenskog vira.
Četvrtak 6. juli
Selinunte, grad između dve reke (Selinunte, citta' tra due fiumi)
Režija:Alessandra Ragusa, Antonino Pirrotta, Italija 2015. Trajanje 22'
Selinunte je bio starogrčki grad na Siciliji.Arheološko nalazište ima akropolu sa pet hramova, koji su u ovom filmu uz pomoć 3D animacije rekonstruisani.
Granica Tirenskog i Jadranskog mora podeljena između Etruraca, Feničana i Fokejaca (I confini del mare Tirreno e Adriatico diviso tra Etruschi, Fenici e Focesi)
Režija:Maurizia Giusti Italija 2016. Trajanje 36'
Film na zanimljiv način prikazuje kakva je bila moć Etruraca, Feničana i Fokejacana moru.Da li i koliko je ostalo arheoloških nalaza koji ukazuju na tu moć?
Petak 7. juli
Кirena, afrička Atina (Cirene Atene d’Africa)
Režija:Giuseppe Drometari, Italija 2015. Trajanje 40'
Кirena je bila drevna grčka kolonija u današnjoj Libiji. To je najvažniji i najstariji od pet grčkih gradova u Libiji. Po njoj je istočna Libija dobila svoj klasični naziv Кirenauka koji se održao do današnjih dana.
Subota 8. juli
Stanica uspomena (Station erinnerung)
Režija: Miriam Steen, Nemačka 2015. Trajanje 23΄
Hans-FridrihVajsbah rođen je krajem tridesetih godina 20. veka u Nemačkoj, a vozovi ga zanimaju još od malih nogu. Njagovo rodno mesto uništeno je u ratu, ali je Frider ostao veran svojoj strasti. Vremenom je prikupio preko 1.000 predmeta, pa čak i pravu pravcatu lokomotivu, kako bi napravio živi muzej.
Bronzano doba: otkrića praistorijskih naselja (Doba bronzová: objavenie pravekého sídliska)
Režija: Stanislav Manca, Slovačka 2016. Trajanje 30΄
Bronzano doba je bilo važan period u ljudskom razvoju. Ljudi su otkrili tajnu proizvodnje bronze. To je imalo veliki uticaj na njihove živote i izazvalo je velike promene u društvu. U filmu se predstavljaju najnovija arheološka otkrića naselja na teritoriji Slovačke iz bronzanog doba.
Nedelja 9. juli
Bronzano doba: zanati (Doba bronzová: remeslá)
Režija: Stanislav Manca, Slovačka 2016. Trajanje 30΄
Film je fokusiran na metode koje se koriste za proizvodnju alata od kamena, rogova, kosti i proizvodnju keramike, tkanina i odeće. Takođe se u ovom filmu razjašnjava kako se topila bronza i kakva je bila „magična moć“ ovog metala što je izazvalo velike promene u društvu.
Bronzano doba: duhovni život i rituali (Doba bronzová: duchovný život a rituály)
Režija: Stanislav Manca, Slovačka 2016. Trajanje 30΄
Verski život je u bronzanom dobu obeležen složenim ceremonijama u koje su bili uključeni šamani. Кoja je bila uloga šamana, kakvi su bili pogrebni običaji i obredi publika će imati priliku da sazna u ovom filmu.
Ponedeljak 10. Juli
Tragom pljačkaša hramova (Die spur der tempelräuber)
Režija: Wolfgang Luck, Nemačka 2014. Trajanje 52΄
Tragajući za odgovorom na pitanje kako je najpoznatija statua iz kambodžanskog hrama dospela u Sotebijev aukcijski katalog, film Volfganga Luka govori o jednoj spektakularnoj pljački umetničkog dela. Autor pritom sledi trag svetski poznate figure ratnika, od kmerskog hrama u džungli, pa sve do otmene njujorške aukcijske kuće. Lukov film istražuje tajne mračnog i nepoznatog sveta međunarodnog krijumčarenja umetničkih dela.
Utorak 11. Juli
Кrvavi plen (Blutige beute)
Režija: Peter Brems, Wim Van der Eynde,Tristan Chytroschek, Nemačka 2014. Trajanje 52΄
Trgovina antičkim umetničkim blagom koristise i za finansiranje rata i drugih vidova nasilja, na šta ukazuju i izveštaji Interpola i FBI. Dokumentarni film u produkciji radio-televizije ARTE pod naslovom „Кrvavi plen“ istražuje te tvrdnje i pokazuje kako se zarada od nezakonite trgovine starinama korist i za finansiranje terorističkih organizacija.

 

valis

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

zup

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login