imageDa istorija , geografija i psihologija mogu da se uče kroz kompjutersku igricu ovih dana dokazuju polaznici seminara koji se održava u StartItu. Deca polaznici seminara ove predmete uče kroz Sid Majerovu Civilizaciju.

 

U valjevskom „StartIt-u“ znajući da deca rado uče kroz igru doneli su odluku da im istoriju, geografij pa i psihologiju približe kroz popularnu igru strategije Civilizaciju.
„Cilj je da se razviju kao logičari i stratezi, kao i da se pozitivno utiče na njihovu spremnost na saradnju, pošto igraju u paru. Ceo projekat je koncipiran tako da osnovci nauče da znanja iz mnogih predmeta, praktično primene kroz igranje ove strategije, od toga da znaju koje su prednosti i mane nacije koju su izabrali da im budu lideri, do toga da promišljeno isplaniraju kojim redosledom da dolaze do naučnih otkrića ili koje taktičke poteze kojim jedinicama da vuku na bojnom polju“, rekao je novinarima jedan od predavača Vuk Milutinović, student treće godine elektronike na Univerzitetu Južna Florida u SAD.
Različit uzrast dece scedoči da je igra zanuimljiva svima , a iskustvo govori da ovu igricu igraju i odrasli. Strategija ratovanja, proučlavanje protivnika i upoznavanje svetske karte kroz vekove samo su neke od pobuda koje ljude privlače ovoj igri.
Nerki od polaznika seminara kažu da igru nikada nisu igrali , ali i da jedva čekaju da je zapopčnu na osnovu svega onog što su do safda čuli.“ Biramo Vavilonce, kao naciju koju ćemo voditi, jer su naučna civilizacija i tako se bolje snalazimo. Praktično sve nauke se kroz ovu igricu praktično dočaravaju, a pri tome se koristi planiranje i strategija“, kažu devojčice.
„ Mnogo više smo, na primer, o istoriji saznali kroz ovu igricu nego iz knjiga. Na primer da se Vizantija kao termin pojavljuje tek u moderno doba, dok se ta država, dok je postojala, zvala Istočno rimsko carstvo. Za sada našu strategiju usmeravamo ka vojnoj pobedi, ali to uopšte nije lako jer velike probleme nam prave ratničke nacije kao što su Asteci, koji na startu igre imaju i najjaču prostu jedinicu ratnike-jaguare“ otkrivaju dečaci.

 

image Sama činjenica da je grupa polaznika seminara mešovita svedoči da je  znanje podjednako potrebno i dečacima i devojčicama pa da je i sama igra podjednako zanimljiva i jednima i drugima.
 „PISA testovi pokazuju da naša deca imaju semantičko znanje, ali kada se pojave problemski zadaci da su u problemu. Projekat igranja Civilizacije zato ima cilj da kod njih razvije strategijski koncept razmišljanja i rešavanja problema u više pravaca. Interesantno je videti i kakvi su profili naših polaznika, da li dominaciju žele da ostvare ekonomski, kulturno ili vojno“,  kaže student psihologije Nemanja Kidžin jedan od predavača na ovom seminaru.
StartIt je sam po sebi zanimljiva koncepcija učenja o svetu računara, a i najmladji Valjevci sada imaju priliku da o programiranju ili kao što se vidi iz ovog primera o istoriji sveta uče na jedan neobičan, ali pre svega zabavan način.
 
S.V.   

valis

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

zup

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login