imageSkoro trogodišnje iskustvo u primeni Zakona o zaštiti potrošača (septembar 2014) ocenjuje se kao pozitivno sa gledišta sve veće informisanosti građana o njihovim potrošačkim pravima, po osnovu broja sporova rešenih u korist potrošača vansudskim putem, kao i sa gledišta postepenog smanjenja broja trgovaca koji su skloni nepoštenoj poslovnoj praksi u odnosu na potrošače.

Pojačan inspekcijski nadzor i sudska zaštita prava potrošača sve su prisutniji u našoj stvarnosti što ceo sistem čini delotvornijim.
Ohrabreno navedenim saznanjima Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, odnosno njegov Sektor za zaštitu potrošača je polovinom jula raspisao konkurs za finansiranje programa od javnog interesa na temu „Jačanje zaštite prava potrošača“, sa fondom od 15 miliona dinara.
Konkursom se zahteva da ponuđeni program obavezno sadrži predloge o unapređenju informisanja i obuke (edukacije) potrošača o njihovim pravima, o pružanju praktične pomoći potrošačima koji su u sporu sa trgovcima i o unapređenju njihove pravne zaštite.
Konkurs je raspisan za celu teritoriju Republike Srbije koja je za ovu priliku podeljena u 4 oblasti: Vojvodina, grad Beograd, istočna i južna Srbija, Šumadija i zapadna Srbija. Smatra se da je zaštita prava potrošača naviše napredovala u prva dva regiona, a da je najmanje zastupljena u regionu Šumadije i zapdne Srbije u koji spada i grad Valjevo.
Udruženje valjevskih potrošača – VAPOT izvršilo je analizu razloga koji uzrokuju takvo stanje na teritoriji svog delovanja, stanje u kojem ni jedno od dva udruženja potrošača nije u mogućnosti da konkuriše za sredstva Ministarstva.
I pored toga što Organizacija potrošača Valjeva (OPV) postoji punih 10 godina, što je ostvarila značajne rezultate u zaštiti ličnih i kolektivnih interesa građana Valjeva kao potrošača, ona iz budžeta Grada za sve to vreme nije dobila ni jedan jedini dinar. Njene aktivnosti jesu od javnog interesa, ali ta organizacija još uvek nema svoju kancelariju za kontakte sa građanima, nema neophodnu opremu za rad i – što je najbitnije – nema nikakvu podršku organa lokalne vlasti. Ono što ima jesu njeni članovi koji su posvećeni svom udruženju i građanima čije potrošačke probleme rešavaju bez ikakve naknade.
U potpuno istoj situaciji našlo se i Udruženje valjevskih potrošača koje egzistira manje od tri godine i koje je vrlo brzo uočilo „u kom grmu leži zec“. Taj „grm“ čine organi gradske lokalne samouprave koji zaštitu prava i interesa građana kao potrošača doživljavaju kao nepoželjan teret, kao nešto što im se nameće i što ih dodatno zamara. Oni još ne shvataju da je zaštita potrošača u funkciji unapređenja odnosa između aktera na tržištu roba i usluga za ličnu i porodičnu potrošnju (maloprodajnog tržišta), na kojem lokalne samouprave opština i gradova imaju i te kako značajnu ulogu. Oni takođe ne shvataju da udruženja potrošača nude partnerstvo i da svojim volonterskim aktivnostima doprinose poboljšanju kvaliteta proizvoda i usluga na dobrobit građana, ali i trgovaca.
I sve dok je tako u gradu Valjevu pa i u Kolubarskom upravnom okrugu koji slovi kao centar zapadne Srbije, male su šanse za unapređenje zaštite prava potrošača, makar i uz podršku Ministarstva. No ta nebriga lokalnih vlasti neće obeshrabriti postojeća udruženja da svoju društvenu misiju ostvaruju u granicama materijalnih, prostornih i kadrovskih mogućnosti. Naprotiv, zalagaće se za još veću informisanost građana o njihovim potrošačkim pravima, podsticaće ih da ta prava ostvaruju i pomagaće im u tome na sve moguće načine.
Dragan D. Popović
Udruženje VAPOT

 

 

valis

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

zup

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login