imageUNS u saopštenju navodi da je u ovoj godini zabeleženo šest fizičkih napada na novinare i medijske radnike. Jedan od ovih šest slučajeva je i napad na ekipu  TVA plus iz Valjeva.

Udruženje novinara Srbije (UNS) u svojoj bazi za ovu godinu evidentiralo je 38 pojedinačnih slučajeva u kojima su se novinari i medijski radnici žalili UNS-u na različite napade i pritiske, ili su oni objavljeni u medijima. UNS je reagovao u 25 slučajeva. UNS je zabeležio šest fizičkih napada, od kojih su svi prijavljeni nadležnima ili oni po službenoj dužnosti vode istragu, kao i pet slučajeva verbalnih napada. U jedanaest slučajeva novinari i medijski radnici požalili su se UNS-u da im je onemogućen rad jer im nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja, odnosno da prisustvuju događaju, naqvodi se u saopštenju.

U sedam slučajeva zabeležene su internet pretnje i pretnje iznesene preko štampanih materijala. Internet pretnje najčešće su upućivane preko društvene mreže Fejsbuk, a zabeleženo je i četiri slučaja obaranja ili hakovanja sajtova.
Druge vrste različitih pritisaka UNS je zabeležio u pet slučajeva.
Kada su u pitanju fizički napadi valjevska javnost bila je upoznata sa napadom na snimatelja i nivinara ekipe TVA plus u aprilu mesecu ove godine. Urednik TV Valjevo Plus Predraga Lučića i kamerman Vasilije Ristović u selu Prijezdić kod Valjeva otišli su u kamenolom kako bi snimili nastavak priče o kamenolomima u okolini Valjeva.
„Otišli smo u kamenolom sela Prijezdić, gde su nas napali sa svih strana. Skočili su na kamermana, pokidali kameru i skinuli akumulator sa nje. Kada sam se umešao, udarili su me pesnicom s leđa, bilo je psovki i pretnji. Bilo ih je petoro, šestoro“, rekao nam je tada kolega Lučić.
On je potvrdio, u razgovoru sa novinarima sajta UNS-a, da je u ovom slučaju pokrenut postupak.
“Javni tužilac je pozvao mene i kolegu 17. jula, kako bismo bili saslušani u svojstvu oštećenih lica. Postupak će biti nastavljen od septembra“, rekao je Lučić.

U daljem saopštenju UNS navodi da napadači koji su  u januaru pretukli snimatelja turske novinske agencije Anadolija Nihada Ibrahimkadića u blizini železničke stanice u Beogradu, kako za UNS kaže Ibrahimkadić, još uvek nisu identifikovani.
„U febuaru sam se sastao sa inspektorima, kada sam bio na kontroli zbog povreda koje sam zadobio u ovom incidentu. Rekli su mi da je istraga još u toku. Nakon toga niko me nije kontaktirao“, kaže Ibrahimkadić.
Krajem maja, na dan inauguracije Aleksandra Vučića na mesto predsednika Srbije, nepoznate osobe za koje se pretpostavlja da su obezbeđivali skup, fizički su udaljile novinarku „Danasa“ Lidiju Valtner i fotoreportera Milutina Markovića, povremenog saradnika Tanjuga, sa mesta događaja ispred Skupštine Srbije.
Prema javno dostupnim informacijama, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je od MUP-a, u junu ove godine, zatražilo da prikupi obaveštenja o napadima na novinare i medijske radnike na dan inauguracije.
U maju ove godine pretučena je doskorašnja novinarka i urednica prištinskog lista "Zeri" Arbana Džara. Fotoreporter Srpskog telegrafa Milan Lučić prijavio je u junu da ga je fizički napao i naneo mu telesne povrede pevač Aleksandar Vuksanović.

 

valis

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

zup

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login