imageNastavljaju se negativni populacioni trendovi u velikoj većini opština u Srbiji. Do 2041. nestaće trećina žitelja jugoistoka. Godišnje gubimo 35.000 duša, pišu Večernje novosti.

NOVI Pazar je među retkim gradovima u Srbiji koji beleže pozitivan prirodni priraštaj, i to uprkos rekonstrukciji porodilišta, zbog čega su se početkom prošle godine trudnice porađale u drugim gradovima. Lane je, tako, u matične knjige rođenih upisano više od 2.300 beba, dok je broj preminulih žitelja Novog Pazara zastao na oko 700. Godinu pre toga broj je dosegao 2.500.

Da se trend nastavlja, pokazuje i prva nedelja 2018. Tokom prvih sedam dana grad je bogatiji za 40 novih sugrađana. Trojke i četvorke u ovom gradu postale su maltene uobičajene. Osim Pazara, najviše beba u odnosu na ukupan broj stanovnika rađa se još u Sjenici i Tutinu. Tutin, iako jedna od najnerazvijenih opština, ima veći prirodni priraštaj čak i od Pazara. Zatim slede Preševo i Sjenica.

Prema rečima Gordane Bjelobrk, šefa Odseka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku, pozitivni prirodni priraštaj godinama unazad ima još samo Novi Sad. To znači da samo pet mesta u zemlji ima pozitivan prirodni priraštaj, a čak 164 negativan.

Što zbog negativnog priraštaja, što zbog migracija, statističke projekcije pokazuju da će u narednih četvrt veka najveće smanjenje stanovništva doživeti južna i istočna Srbija. Do 2041. godine nestaće čak trećina žitelja ovih oblasti!
Najvišu stopu nataliteta u 2015. i 2016. imaju i beogradske opštine Stari grad i Savski venac. Najnižu stopu imaju Rekovac, Knić, Gadžin Han, Crna Trava, Nova Varoš, Golubac, Kučevo i Malo Crniće. Poslednji podaci kojima RZZS barata su iz 2016, a za prošlu godinu biće objavljeni tek u junu.

Prema tim podacima, u poslednjih 10 godina u zemlji (bez Kosova i Metohije) godišnje se rodi prosečno 67.459 dece (najviše je rođeno 2009. - njih 70.299). U istom periodu broj stanovnika samo na osnovu prirodnog priraštaja smanjen je za 385.000, odnosno za 35.000 duša godišnje. To znači da svake godine nestane opština veličine Prijepolja, Bečeja ili Savskog venca.

Prema podacima koje nam je dostavila Gordana Bjelobrk, najveći broj dece rađaju žene između 25 i 34 godine, a prosečna starost majke je 29,6 godina. U gradskim naseljima ona je malo veća i malo premašuje 30, dok je u ostalim delovima zemlje između 27 i 28 godina.

Negativni prirodni priraštaj i negativna stopa rasta stanovništva zabeleženi su u Vojvodini još krajem osamdesetih godina prošlog veka, a u ostalim delovima od početka devedesetih.

Projekcije stanovništa 2011-2041. pokazuju da će s nastavkom depopulacije broj stanovnika centralne Srbije (bez KiM) sa 7,2 pasti na 6,5 miliona. U najboljem slučaju, ukoliko bi se prirodni priraštaj drastično povećao, Srbija neće imati više od 6,9 miliona građana.
Večernje novosti V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ / M. NIĆIFOROVIĆ | 10. januar 2018.

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login