imageNovo veštačenje nakon devet godina Sudsko medicinskog odbora (SMO) iz Novog Sada oslobadja krivice pedijatra za smrt devojčice Teodore Jovanović. Devojčicin otac i dalje tvrdi da lekar nije ni pokušao da joj spase život.

Sudjenje lekaru Vladimiru Rankoviću biće nastavljeno 8.februara, a na novom sudjenju biće predočeno novo veštačenje ovoga puta SMO iz Novog Sada koje u potpunosti pobija prvobitno.Dr Vladimir Ranković je optužen za teško krivično delo protiv zdravlja ljudi i prvobitno je presudom iz 2014.godine bio osudjen nagodinu dana, ali je ta presuda ukinuta zbog kako je navedeno „povredjenog prava na odbranu okrivljenog.
Saša Jovanovvić otac preminule Teodore nakon devet godina od smrti svog deteta nije siguran u ishod novog sudjenja jer novo veštačenje lekara oslobadja odgovornosti.“Reč je o veštačenju Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta iz Novog Sada koji svoj zaključak daje u bukvalno dve rečenice: „Teodora Jovanović je preminula usled akutnog vulvulusa creva, posledične nekroze i gangrene creva. Komisija SMO smatra da nije bilo propusta od strane pedijatra, a imajući u vidu da je klinička slika akutnog vulvulusa kod Teodore bila atipična“. Ovo veštačenje pobija prvobitni nalaz veštaka Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta iz Beograda, po kojem optuženi lekar nije prepoznao teško oboljenje i nije primenio odgovarajuću dijagnostiku, što je moglo sprečiti izumiranje creva i samotrovanje organizma“, rekao je Jovanović novinarima.
Optužnica dr Vladimira Rankovića tereti da je 30. septembra 2009. godine, prilikom prijema na dečje odeljenje Teodore Jovanović, „očigledno nesavesno postupio i time prouzrokovao pogoršanje njenog stanja, tako što sem fizikalnog pregleda nije sproveo nijednu drugu dijagnostičku proceduru, iako je imao u vidu kliničku sliku deteta koje primljeno malaksalo, sa bolovima u trbuhu i povraćanjem“. Umesto da joj bude izvađena krv i zadržana u bolnici, on je Teodoru vratio kući uz prepisanu tepariju „humana“ elektrolitom. Dete je zbog pogoršanja stanja sutradan doveženo u bolnicu, gde je nakon neuspele reanimacije preminulo.
Novo veštačenje potpuno je zapanjilo Teodorinog oca.“ Kao da su samo čekali da starom SMO iz Beograda istekne mandat i da se u „priču“ uvede SMO iz Novog Sada čiji je nalaz u korist optuženog. Potpuno je nenormalno da na početku imamo medicinsko veštačenje čiji je zaključak jasan, a da se onda skoro devet godina nakon smrti pojavljuje veštačenje drugog SMO koje potpuno pobija prvo! Slučaj mog deteta nije usamljen u ovoj zemlji i jednostavno nije logično da su u svakoj od tih tragedija roditelji dece, preminule zbog nečije greške ili nemara, u zabludi, a lekari bezgrešni“, kaže  ogorčeni Jovanović.
.On kako kaže, ne tvrdi da bi njegova ćerka ostala živa i da je sve uradjeno kako treba, ali i navodi da bi mogućnost da preživi sigurno bila veća.
Slučaj male Teodore proizveo je jednu dobru stranu svega, a to je da od njene smrti  nijedno dete u Valjevu, koje se tokom noći javilo na pedijatriju zbog bolova u stomaku ili povraćanja, više nije vraćeno kući već je zadržano na odeljenju bar do sledećeg jutra.

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login