imageDom zdravlja Valjevo jedan je od 17 u Srbiji u kojima se od 2013. godine sprovode organizovani preventivni pregledi na rak grlića materice u okviru nacionalnog skrininga. U 2017. godine skriningom su bila obuhvaćene žene od 1966-1973. godišta: pozvano je 3036 žena, a odazvalo se njih 962, kod kojih je urađen Papanikolau test.

Na konferenciji za novinare povodom Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice dr Ivana Rakić, ginekolog Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja, iznela je rezultate skrininga u protekloj godini.

-Od žena koje su odazvale njih 833 je imalo normalne rezultate, a 86 je bilo pozitivno: na intraepitelne lezije neodređenog tipa „askus“ i „askus ejdž“ 39 i na „agus“ 33, blaži stepen oštećenja otkriven je kod 13 žena, visok stepen (prekancerozna lezija) kod 4, a karcinom „in situ“ (pojava raka u površinskom delu ćelija grlića materice) kod jedne. Urađene su 64 biopsije. Ove godine biće obuhvaćeno duplo više godišta, od 1954-1961. i od 1976-1993. Ne možemo se pohvaliti odzivom pacijentkinja jer na preventivni pregled dođe petina žena od broja upućenih poziva, kada sumiramo sve ove godine. Pozivamo ih da dođu na preventivne preglede jer ranim otkrivanjem promena na grliću veći je procenat izlečenja i spašavanja života. Ako se otkrije na vreme potpuno je izlečiv. Ovaj kancer obuvata 16 odsto od svih ginekoloških kancera ali je njegova progresija spora: od prve promene do nastanka površinskog karcionoma može proći od 5 do 20 godina. Za to vreme može se uraditi skrining i sprečiti razvoj invazivnog karcinoma. Žene koje jednom u tri godine urade skrining dest puta smanjuju rizik od razvijanja karcionoma grlića materice.

Dr Rakić je navela i faktori koji mogu dovesti do nastanka raka grlića materice. Među najznačajinijima su kasna prva menstruacija, rana prva trudnoća, veliki broj porođaja i pobačaja, a najveća povezanost je sa infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Utvrđeno je DNK analizom da kod 90 odsto žena zaraženih HPV-om, koje imaju neoplazije grlića materice, direktan je uzročnik taj virus. Takođe utiču i socioekonomski status i etničko poreklo, gde sociokulturološke navike imaju znatan uticaj na seksualne navike i reproduktivne karakteristike. Kod upotreba hormonskih preparata postoje oprečna mišljenja, smatra se da dugotrajna upotreba oralne kontracepcije predstavlja faktor rizika. Pravilna ishrana i fizička aktivnost smanjuju rizik, dok porodična anamneza takođe ima uticaja.

-Služba za zdravstvenu zaštitu žena trenutno ima samo tri lekara (dva su trenutno na specijalizaciji iz ginekologije), a broj pregleda je povećan, tako da pozivam sugrađanke na strpljenje i razumevanje. Istovremeno podvlačim da treba da se odazovu na skrining, zakazaćemo im termin i sve će biti pregledane. Želim da istaknem da je planirano 15 centralizovanih laboratorija u Srbiji koje će čitati rezultate, a jedna od njih će biti Dom zdravlja Valjevo – za područje Šapca, Loznice i Valjeva, što je veliko priznanje za Službu za zdravstvenu zaštitu žena i celu ustanovu. Postojeća citološka laboratorija je dobro opremljena, u njoj rade dva obučena citologa i jedan citoskiner (postojeći lekari).

Srbija u Evropi zauzima treće mesto po učestalosti karcinoma grlića materice, ali prvo mesto u regionu u odnosu na bivše jugoslovenske republike. Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut” svake godine se u proseku registruje 1200 novoobolelih žena od raka, dok svaka četvrta izgubi život.

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login