imageNadležne gradske ustanove su obeležile Nacionalni dan protiv duvanskog dima. Ove godine želja je bila da se pokaže veza između rekreativnog fizičkog vežbanja i nekonzumiranja duvana, zbog čega je preventivna zdravstvena akcija održana u fitnes klubu „Kangu“, jednom od retkih u kojem rekreativci (uglavnom žene) vežbaju i prepodne.

Među njima su oni koji su zahvaljujući tome ostavili cigarete, znatno smanjili kilažu ili je održavaju na optimalnom nivou. Vesna Pavlović, glavna sestra Patronažne službe Doma zdravlja Valjevo, prenela je javnosti neke ključne poruke:
-Danas odavde želimo da pošaljemo poruku sugrađanima, svim generacijama, koliko je duvanski dim štetan za zdravlje, da nema organa koji je pošteđen štetnosti duvanskog dima i koliko nam je važan izbor zdravih stilova života. Ovo je samo jedna od fizičkih aktivnosti kojima se možemo baviti i koja postavlja imperativ našem organizmu da je bilo koja psihoaktivna supstanca i rizičan model ponašanja štetan za zdravlje, da opterećuje i smanjuje blagodeti života. Poručujem: uložimo u zdravlje, u zdrave stilove života, pravilnu ishranu i fizičku aktivnost, dovoljno odmora i spavanja, manje stresa. Na taj način ulažemo u svoju budućnost, ali i budućnost ljudi koji nas okružuju.
Profesor fizičkog vaspitanja i trener kangua Suzana Tomić iznela je pozitivne primere iz svog kluba vezane za cigarete i smanjenje telesne težine:
-Imamo devojke koje su napravile sjajne rezultate za ovo vreme postojanja našeg kluba. Imali smo devojke koje su pušile po 20 godina i prestale, koje su smršale dvadesetak kilograma, tako da su ti lični primeri i njihove fotografije najveći motiv za naše sadašnje i buduće vežbačice. Kangu je intenzivan trening koji zahteva izvanrednu fizičku pripremljenost, tako da pušači ne mogu da izdrže ceo trening. Ima tu nus pojava na treningu poput kašlja, ali posle nekog vremena, dva ili tri meseca, primećuje se da su ostavile cigarete. Pušenje izaziva tzv. kratak dah tako da pušači tokom treninga imaju osećaj nedostatka vazduha, mogu se javiti vrtoglavica, mučnina, nesvestica...
Rekreativka Mirjana Čubrović istakla je da je zahvaljujući vežbanju svela cigarete na jednu dnevno, da ima sve manju potrebu za duvanom, oseća se bolje i zdravije. Radovan Petrović je smršao 35 kilograma zahvaljujući različitim fizičkim aktivnostima, već osam godina ide u teretanu, dolazi na kangu, čak je trčao i neke maratone. Njemu je vežbanje postalo način života, smatra da i drugi mogu postići isto što i on, samo treba da imaju jak motiv i volju da uspeju.

Inače, učenice Medicinske škole proveravale su pritisak rekreativkama pre i za vreme treninga. Nutricionista Snežana Marinković iz ZZJZ poručuje da nam je potreban zdraviji način života, koji uključuje pravilnu ishranu, fizičko vežbanje i život bez duvana. Predstavnici Crvenog krsta Valjevo smatraju da bi trebalo proveriti koliko se poštuje zabrana pušenja na javnom mestu.

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login