imageIzuzetno posećen je bio današnji stručni seminar na temu “Obavezna registracija izdatih faktura prema javnom sektoru i druge dokumentacije za isplatu u Centralnom registru faktura”, koji je organizovala Visoka poslovna škola strukovnih studija, pa je zabeleženo učešće više od 70 predstavnika preduzeća, službi i institucija.

Naime, od 1. marta ove godine na snagu su stupili novi zakonski propisi Uprave za trzor Ministarstva finansija, kojima se u praksu sprovodi Centralni registar faktura (CRF), čija je svrha jedinstveni sistem u kome bi bila evidentirana sva potraživanja. Zbog toga sun a stručnom seminaru naši predavači, dr Momčilo Vasiljević i Nenad Mihailović, učesnicima, između ostalog, podrobno objašnjavali uslove za uspešnu naplatu obavljenog posla u javnom sektoru, Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, te pravilnik o načinu i postupku registrovanja faktura i načinu i vođenju sadržaja Centralnog registra faktura.
“Centralni registar faktura oformljen je da bi se pre svega pratilo izmirenje obaveza javnog prtema privatnom sektoru. To znači da kada neko iz privatnog sektora fakturiše javnom sektoru bilo uslugu bilo promet dobara ne može se izvršiti plaćanje ukoliko se ta faktura ne registruje od strane poverioca odnosno dužnik je dužan da ptre plaćanja proveri da li je faktura registrovana na dobar način, ako je registrovana na dobar način može izvršiti plaćanje ako nije ne može izvršiti plaćanje. Predvidjene su kazne I za poverioca ako ne registruje fakturu, ali I za dužnika ukoliko nije izvršio proveru facture I plaćanje”, kaže Momčilo Vasiljević jedan od predavača na održanom seminaru.
“Svaki put kada privatni sektor izdaje fakturu javnom sektoru, u zakonskoj obavezi je da te fakture registruje u Centralnom registru faktura. To je aplikacija koju je početkom februara kreirala Uprava za trezor. Međutim, veliki problem je u tome što se ta aplikacija u poslednjih mesec dana konstantno menjala, ali verujemo da će u narednom periodu zaživeti u potpunosti, kako bi svi korisnici nesmetano koristili taj portal“, rekao je nakon seminara medijima Nenad Mihailović.

image Kako je naglasio, iako se izdavanje faktura odnosi na javni sektor koji obuhvata i javna preduzeća, ona su na nekin način izuzeta iz CRF, dok za njih ne bude zaživeo poseban sistem. To u praksi znači da se trenutno izdate fakture javnim preduzećima ne registruju u CRF. Mihailović je dodao da što se tiče rokova plaćanja, oni ostaju identični kao i do sada, ali ne napomenuo da ti rokovi počinju da teku od dana kada je poverilac registrovao fakturu u CRF, a ne od kada je izdao dužniku. „Fakture s e ne unose za sve korinsike javnog sektora već za korisnike sa šiframa 0,1,2,4 i 6 i za sada se ne unose fakture ka javnim preduzećima koja imaju šifru 7. Kazne se kre
U od 100 000 dinara ukoliko se ne registruje faktura za preduzetnike i pravna lica . Iako su u javnom sektoru uglavnom u seistemu RINO , CRF je bolji za poverioce jer može da prati kada je njegova faktura uneta , da li se izmiruje ili ne. Do sada je dužnik u RINU bio obavezan da on unosi fakturu, sada je posao podeljen. U ovom sistemuj nema preskakanja kao što je bio slučaj u RIN-u“, kaže Vasiljević.
U ovom trenutku svi u privatnom sektoru koji saradjuju sa javnim sektorom moraju biti u sistemu CRF, ali i javni sektor kako bi mogao da prati te fakture pa i omogući plaćanje.
VIPOS

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login