imageČetrdeset dana od smrti njenog muža, na najveći strah Marnit Duro Kojić (50) da će biti deportovana na Filipine pa će njenih troje dece ostati siročad – stavljena je tačka. U njen filipinski pasoš, naime, stavljena je ulazna viza u Srbiju.

Kada je Milan Kojić sa kolegom Velimirom Đedovićem 22. januara tragično nastradao na barskoj pruzi, cela Srbija se podigla na noge da pomogne njegovim mališanima Luki (14), Elizabeti (11) i Jovani (6), koji su smrću oca, koji je jedini radio, ostali bez prihoda za život. Mališanima je sa svih strana stizala pomoć u novcu, hrani, odeći i obući, Grad Valjevo je obezbedio da se porodici, koja je zbog duga od 380.000 dinara dve godine živela u mraku uključi struja, a predsednik Opštine Ub Darko Glišić je obezbedio da počne rekonstrukcija i opremanje njihovog skromnog doma u Popučkama kod Valjeva.
S druge strane, međutim, stalno je postajala bojazan da će troje maloletne dece ostati bez majke, pošto Marnit već pet godina, bez ijednog papira, formalno-pravno u Srbiji boravi ilegalno. Državni organi, srećom, imali su potpuno razumevanje za tragične okolnosti koje su zadesile porodicu, ali je procedura legalizacije boravka Filipinke u Srbiji ipak značila da se mora na put – i to do 170 kilometara udaljenog graničnog prelaza Sremska Rača, gde će joj biti izdata viza. Za Marnit, koja ne govori najbolje srpski a pri tome ima problema i sa sluhom, to bi bila “nemoguća misija” da ponovo nije bilo pomoći prijatelja. Pa su se do graničnog prelaza Sremska Rača uputili njena prijateljica Viktorija Ćosić i reporter “Blica”.
- Zaista moram da istaknem da su organi MUP-a učinili sve da ova procedura bude što jednostavnija za Marnit, a posebnu pohvalu za predustretljivost i efikasnost zaslužuju policijski službenici ovog graničnog prelaza Papuga i Kosić. Obezbeđena ulazna viza za Marnit znači da će sada najpre moći da u Valjevu dobije ličnu kartu za strance, onda uđe i u proces dobijanja državljanstva a suština svega jeste da porodica ostane na okupu i da, između ostalog, za decu bude obezbeđen bar dečji dodatak – objašnjava Viktorija.
Za Marnit Duro, koja je Milana upoznala pre 19 godina na Kipru, gde su oboje bili sezonski radnici, zavoleli se i u Valjevu izrodili troje dece, pao je ogroman kamen sa srca.
- Ovo mi je poklon za 8. mart, poklon za rođendan koji je prošao, poklon za sve praznike koje postoje. Nije bilo dana od Milanove pogibije da se nisam probudila sa strahom da vidim da li nisu došli da me odvedu od dece. Sada sam, sa ovom vizom u pasošu, konačno spokojna jer deca su mi sve, a ja bih mogla da radim kao kućna pomoćnica i da odmenim Milana – priča Marnit, ne propuštajući priluku da se još jednom duboko zahvali svim ljudima dobre volje koji već 40 dana pomažu njenoj deci.
Put do Sremske Rače, inače, dva puta je probudio očite uspomene na njenog pokojnog muža. Prvi put kada smo prelazili prugu u Platičevu, kada se udovici oteo dubok, težak uzdah i pogled straha, jer je Milan život izgubio na taj način. Drugi put, pogled ponosa u hotelu “Berkovac” u Rumi, gde je Kojić ugrađivao prirodni kamen u ambijent tog turističkog kompleksa i napravio odličan posao.

Blic

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login