imageTragedija da izgube oca i muža, postaje još veća za Blagu Đedović i njene dve maloletne ćerke, jer su na taj način ostali i bez stabilnih prihoda za život, a pri tome žive kao podstanari.

 

Više od 40 dana od pogibije Velimira Đedovića, koji je sa kolegom Milanom Kojićem nastradao na prelazu barske pruge, Velimirova supruga Blaga i ćerke Kristina (11) i Katarina (9), pošto su nekako preživele taj prvobitni šok, sa tugom i strahom čekaju predstojeće dane. Ostale su same, kao podstanari u iznajmljenom stanu od 30 kvadrata u naselju “Sretena Dudića”, praktično bez dinara u džepu.
– Još nisam svesna nesreće koja nas je zadesila. Proslavili smo Jovanjdan, imali smo punu kuću gostiju i u ponedeljak je Velimir otišao na posao sa Milanom. Njih dvojica su u proteklih nekoliko godina bezbroj puta po dvaput dnevno prelazili prugu, idući po trećeg kolegu ili se vraćajući sa posla iz Beograda, ali tog kobnog jutra bilo je magle i nastradali su pod vozom. Sve se od tog trenutka srušilo, sve smo izgubili, oca i muža koji je bio oslonac i jedini izvor prihoda. Ne znamo kako dalje – jada se Blaga.
Naime, jednokratna interventna novčana pomoć dobijena od Centra za socijalni rad “pokrila” je troškove Velimirove sahrane, a potom se na svakodnevni život potrošila i novčana pomoć koju su porodici obezbedili školski drugovi Kristine i Katarine. Gradska vlast u međuvremenu pomogla je da ćerke dobiju zdravstvene knjižice, umanjenje od 160 kilovata na računima za struju i plaćenu stanarinu, ali Blaga, koja je nezaposlena, i njene ćerke Kristina i Katarina, sada raspolažu samo sa nešto više od 12.000 dinara mesečno socijalne pomoći.
- Od socijalne pomoći, iako smo dobili status povlašćenih potrošača, verujem da će sigurno polovina sume otići na račun za struju, a pri tome imamo i dug od 24.000 dinara, koji Velimir nije stigao da izmiri. Prinuđeni smo da se grejemo na struju, TA peć je u sobi u kojoj su devojčice. A gde je sve ostalo, gde je hrana, gde je škola? Frižider nam je već sada prazan. Preko leta ću lako, otići sa ćerkama kod familije u Crnu Goru da radim i uštedim, ali kako izaći iz ove zime – pita se Velimirova udovica.
Blaga strahuje da će ubrzo izgubiti i socijalnu pomoć. Naime, Velimir koji je rodom iz valjevskog sela Zabrdica, ostavio je iza sebe seosko domaćinstvo i šest hektara zemlje. Kada ta imovina pređe na njegove ćerke kao naslednice, porodica će ostati bez prava na socijalnu pomoć.
- I da odemo na selo, opet bi bili socijalni slučajevi, ali onda i bez socijalne pomoći. Ćerke uče školu u Valjevu, starija trenira i odbojku. Kako, od čega bi dolazile u grad u školu, na trening? Šta žena sa dva mala ženska deteta da radi na selu, kad je i sam Velimir odavno otišao sa svoje očevine u potrazi za poslom – kroz suze kaže Blaga, dok se ćerke pribijaju uz nju.
Porodicu ovih dana, kako je najavljeno, treba da posete predstavnici Crvenog krsta, i pored paketa higijene i namirnica, ponudiće im usluge Narodne kuhinje.
 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login