imageNekadašnji iguman manstira Tronoša, arhimandrit i dostojanstveni čuvar moštiju Svetog Nikolaja  Srpskog  u manastiru Lelić, otac Avakum preminuo je danas u 86-oj godini života.

Avakum, svetovno ime Branko Djukanović, rodjen je 11.jula 1932.godine u selu Stubo kod Valjeva . Monaško iskušeništvo proveo je u manastiru Pustinja iz kojeg je potom premešten u manastir Tronošu.Rukopoložen je u čin djakona 1965.godine , a potom je postao i jeromonah u Grabovcu. Iguman manastira Lelić postao je 2001.godine gde ubrzo postaje čuvar moštiju velikog Nikolaja.
Otac Avakum često je podsećao na reči Ave Justina sa kojim je imao tu sreću da razgovara o veri i Bogu, koji mu je bio podstrek i koji ga je ohrabrio rečima da i sveštenik i monah i hrišćanin čoovek , ako odlaze u manastir radi carstva nebeskog i radi Hrista , nikada neće pogrešiti.

Oca Avakuma pamtimo kao čoveka punog duha koji je uvek nalazio reči utehe za svakog ko je u manastir dolazio. Voleo je pčele, voleo je ljude, voleo je Lelić  i verovao da se svaka duša može spasiti i sačuvati , ako utehu i snagu pronalazi u Bogu. Svoje dužnosti uprkos bolesti poslednjih godinu dana nije preskakao već ih je obavljao sa istom snagom i voljom kao u počecima svog monaškog života.

Sama činjenica da se otac Avakum upokojio na dan velikog hrišćanskog praznika Uskrsa, svedoči o njegovom životu i posvećenosti Bogu. Opelo i sahrana biće obavljeni u 14h u mnanastiru Lelić 9.aprila.

Moja je čast  bila poznavati ga po njegovoj blagosti, toplini reči i ruke , a na kraju i osmehu koji je darivao. Veliko hvala za poznantstvo koje će, kao Vaše reči, odjekivati u godinama koje dolaze.

Slavica Vujanac

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login