imagePosle uspešne akcije organizovanja i registracije stambenih zajednica (sz) u celoj Republici, pa i u gradu Valjevu, postavlja se pitanje njihovog aktiviranja odnosno rada na dobrobit građana i društva u celini.

Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada koji je na snazi od početka prošle godine utvrđene su obaveze skupštine i upravnika stambene zajednice, među kojima je i donošenje programa održavanja zajedničkih delova zgrade, kao i zemljišta za njihovu redovnu upotrebu.
Kada se ima u vidu da se sz skoro isključivo nalaze u gradskim mesnim zajednicama, može se izvesti zaključak da su one upućene jedna na drugu, odnosno da im se obaveze i interesi podudaraju i da se otvaraju mogućnosti uzajamne saradnje. Te mogućnosti su naročito izražene u oblasti komunalnih usluga koje su po svojoj prirodi od opšteg ekonomskog interesa za sve građane, kao što je snabdevanje pijaćom vodom, toplotnom ili električnom energijom. Komunalno uređenje javnih površina obavlja se na području mesnih zajednica, na kojem egzistiraju novoformirane sz.
U situacijama kada jedna ili više sz nisu zadovoljne nekom od usluga javnih komunalnih preduzeća, skupština i/ili upravnik svake od njih može pružaocu usluge pojedinačno da uloži prigovor, ali bi – po logici stvari – to bilo mnogo efikasnije kada bi se u rešavanje problema uključili i organi mesne zajednice, pa i odbornici gradske skupštine sa tog područja.
Po istom modelu mogli bi se razvijati i drugi oblici saradnje stambenih i mesnih zajednica na dobrobit svih građana koji, opet po prirodi stvari, čine i jednu i drugu zajednicu. Uz sve to one imaju mogućnost da se međusobno podstiču u nastojanjima kojima se teži unapređenju komunalnog i svakog drugog reda na svom području, kao i u stvaranju boljih životnih uslova i očuvanju zajednički stečenih vrednosti.
Bile bi otklonjene i dugo prisutne nedoumice u pogledu mesta i uloge mesnih zajednica kao oblika mesne samouprave, a stambene zajednice bi imale značajnu podršku u ostvarivanju svojih ciljeva i obaveza u odnosu na gradske organe kao oblika lokalne samouprave.
Dragan D. Popović
Udruženje VAPOT

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login