imageVeć drugu godinu za redom planinari će se zaputiti put Divčibara u čast donora organa i mlade Beograđanke Tijane Stojanović (1984.) koja posle transplantacije pluća, na žalost, nije dočekala da planinarenjem oda počast svom donoru.

Tijaninu želju ispuniće Knjaževčanka Sandra Živković (26), koja je kao i njena preminula prijateljica, bila osoba obolela od cistične fibroze.
Sandra sada zahvaljujući transplantaciji pluća živi normalno i planinari već četiri godine, simbolično na taj način ukazujući na značaj zaveštanja organa.
Tijana je, preminula je u svojoj 32. godini oktobra 2016. godine.oduševljena idejom planinarenja u čast donora.
“Iako smo u jednom trenutnu 2012. godine u isto vreme bile u bolnici, nismo se tako upoznale, čak ni srele, ali stalno se dopisujući postale smo bliske prijateljice. Kad mi je Tijana rekla da su joj našli maligni limfom u novim plućima, duboko u sebi sam znala da možda neće preživeti. Ali, ona je bila najpozitivnija osoba koju znam u životu i pored nje nisam ni stigla da razmišljam o tome. Stalno smo hrabrile jedna drugu i dogovarale da zajedno širimo svest o značaju zaveštanja organa, tako što ću ja i dalje organizovati uspon na Tupižnici u septembru, a ona će svoj pokrenuti na proleće na Divčibarama. To Divčibare, i život na selu podno Divčibara koji je planirala, davali su joj snagu da se bori, a meni veru da će preživeti” kaže Sandra.
Prošle godine oko sto planinara iz Valjeva, Knjaževca, Boljevca, Beograda i Ivanjice učestvovalo je na  „Tijaninom pohodu na Divčibare“, a sedmoro njih je na akciji potpisalo donorske kartice,
“ Pored planinarenja, moći će da se sazna nešto više o cističnoj fibrozi, bolesti koja je povezala Tijanu i mene, a od koje u svetu boluje oko 70.000 ljudi, među kojima je i 150 u Srbiji. Svake godine bar jednoj osobi iz naše zemlje je potrebna transplantacija pluća. Na žalost, AKH klinika u Beču, gde je meni 2013. godine urađena transplantacija i spašen život, ne može da ih primi, jer im je Eurotransplant zabranio da pacijentima iz Srbije rade transplantacije, pošto su dajući pluća, a nekim pacijentima i srce, spasili život ljudima iz Srbije iako to nisu morali, a Srbija zauzvrat nije poslala nijedan organ”izjavila je Sandra medijima.
Zbog toga , a I činjenice da Srbija nije još uvek članica Eurotransplanta ovaj pohod je I poziv za donatorstvo organa.

 

 

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login