imagePotpisan je Memorandum o saradnji o početku realizacije projekta „Ka boljem upravljanju električnim i elektronskim otpadom u Srbiji“.

Među potpisnicima su pored Gorana Trivana, ministra za zaštitu životne sredine, bili i Stanka Pejanović, direktorka kompanije Gorenje i članica UO NALED i Catrin Czyganowski, šef privrednog odeljenja Ambasade SR Nemačke u Beogradu, kao i predstavnici GIZ-a, NALED-a i Coca Cole.„Upravljanje otpadom je jedan od glavnih prioriteta Ministarstva za zaštitu životne sredine, pa samim tim današnje potpisivanje Memoranduma koje će nam pomoći da upravljamo električnim i elektronskim otpadom, predstavlja stepenicu napred na putu rešavanja ozbiljnih problema koje imamo u ovoj oblasti. Zahvaljujem se na podršci nemačkoj ambasadi, GIZ-u i NALED-u, ali i medijima i civilnom sektoru koji svakako doprinose širenju svesti o zdravoj životnoj sredini. Pred nama je ozbiljan posao, ali raduje me činjenica da ćemo ovim projektom pristupiti izradi Studije izvodljivosti, a nakon toga i rezultate pretočiti u praksu, stavljajući kvalitet i zaštitu životne sredine i zdravlja na prvo mesto, ispred svakog profita“, istakao je ministar Trivan.

Projekat „Ka boljem upravljanju električnim i elektronskim otpadom u Srbiji“ pokrenut je na inicijativu kompanija Gorenje i Coca Cola i organizacija GIZ i NALED, sa ciljem da se kroz razvoj softvera za evidenciju svih obveznika plaćanja naknada uredi ova oblast i spreče nelojalna konkurencija i sivo tržište.

„Uvođenje Elektronskog registra proizvođača i uvoznika proizvoda koji nakon upotrebe postaju posebni tokovi otpada, za nas u Gorenju kao društveno odgovornoj kompaniji
koja godišnje u Srbiji na ime naknada za svoje proizvode izdvaja oko 2,8 miliona dinara, od izuzetne je važnosti. Elektronski registar doprineće stvaranju jednakih uslova za sve učesnike na tržištu“, izjavila je Stanka Pejanović iz Gorenja, potvrđujući nameru kompanije da u okviru tzv. „produžene odgovornosti“ brine o svojim proizvodima i nakon njihove upotrebe i time aktivno doprinese unapređenju životne sredine.Potpisivanjem Memoranduma o saradnju načinjen je prvi korak u realizaciji projekta „Ka boljem upravljanju električnim i elektronskim otpadom u Srbiji“ koji teži unapređenju mehanizama za uspostavljanje jednakih obaveza plaćanja naknade za sve uvoznike i proizvođače električnih i elektronskih proizvoda s jedne strane, kao i uspostavljanje procedura za unapređenje sakupljanja električnog i elektronskog otpada, sa druge strane.
Projekat će ponuditi platformu za dijalog svih uključenih aktera i težiti ka postizanju pozitivnih rezultata kako za privatni sektor, tako i javni sektor.
U ovom trenutku preko 60% proizvođača i uvoznika ne poštuje zakonsku obavezu, čime je otvoren prostor za nelojalnu konkurenciju i sivo tržište.

Neposredno pre potpisivanja memoranduma, u organizaciji NALED-a održan je radni ručak članova i predstavnika GIZ-a sa ministrom Trivanom i njegovim timom, na temu unapređenja zaštite životne sredine i bolje regulative u ovoj oblasti.

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login