imageNovim Zakonom o lokalnoj samoupravi gradjanima je data mogućnost da sa samo 100 prikupljenih potpisa zatraže javnu raspravu. Istovremeno potpisi 5% birača neophodni su da bi se Skupština izjasnila u roku od 60 dana o zahtevu gradjana.

Izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi gradjanima je dato više prostora za pokretanje odredjenih inicijativa , ali i mogućnost za ukidanje odredjenih odluka lokalnih vlasti. Naime od pre par dana stupanjem ovih izmena na snagu , neophodno je 100 potpisa kako bi se organizovala javna rasprava po bilo kom pitanju. Skupština grada ne mora da se izjašnjava po preporukama ilii primedbama sa javnih rasprva orgaizovanih na ovaj način, ali , kako navode u ministarstvu za lokalnu samoupravu, takva javna rasprava biće signal vlasti da su neke promene neophodne.
S druge strane Skupština će morati da se izjasni u roku od 60 dana po zahtevu koji sadrži potpise 5% birača u odredjenoj opštini. Ranije su gradovi i opštine sopstvenim aktima odredjivale taj procenat, a sada je 5% definisan zakonom.
Izmena zakona , kako navodi ministarstvo, a prenose nacionalni mediji predvidja i da se neke odluke mogu suspendovati . "Skupština je dužna, mora da odgovori na tu inicijativu i zauzme svoj stav, a ona može da se prihvati, ali, može da dovede i do raspisivanja referenduma u opštini ili gradu".

Gradovi i opštine su, prema novinama u zakonu, dužne i da obaveste građane da su, na primer, počele da pripremaju određena dokumenta koja se tiču funkcionisanja lokalnih samouprava.

Skupština grada praktično bi nakon izjašnajvanja 5% birača morala da zauzme stav bilo da prihvata ili odbacuje inicijativu , ali bi o želji gradjana svakako morala da se izjasni. Gradjani na ovaj način praktično mogu da traže početak finansiranja nekih novih pozicija u budžetu I aktivnosti , ali takodje I da iniciraju ukidanje istih.
Sve izmene zakona , kako se navodi, usmerene su ka većoj uključenosti gradjana u razvoj lokalnih sredina I vćem broju inicijativa samih gradjana. Koliko će realno gradjani moći da sprovedu ove izemen zakona ostaje da se vidi , ali izvesno je da Skuptšina bilo kog grdaa ne može ignorisati previse javnih rasprava za čije je održavanje potrebno samo 100 potpisa.

Sva potrebna dokumenta kako bi gradovi bili spremni za sprovodjenje izmene zakona odnosno, dokumenta neophodna za uskladjivanje lokalnih akata sa Zakonom , lokalnim samoupravama proslediće direktno ministarstvo, a ostavljen je I rok od 9 meseci da gradovi I opštine donesu neophodne odluke o sprovodjenju zakona u području samouprave.

Vamedia

 

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login