imageDva meseca nakon što je počela primena novog Zakona o transfuziologiji, po kome dobrovoljni davaoci krvi više ne mogu samostalno davati krv u bolnici, rezultati dobrovoljnog davalaštva su slabiji nego pre. U valjevskom Crvenom krstu objašnjavaju da su uzrok tome stare navike i sporo prilagođavanje na novi Zakon.

Po novom Zakonu o transfuziologiji, koji se primenjuje od 1. maja, krv se prikuplja jednom sedmično u prostorijama Crvenog krsta ili na terenu, na akcijama koje organizuje Institu za transfuziologiju.
Nakon prva dva meseca primene novog načina prikupljanja krvi, kako priča sekretar valjevskog Crvenog krsta Miroslav Đukić, došlo je do pada broja prikupljenih jedinica krvi u odnosu na prethodni period.
“U maju je prikupljano prosečno po 30 jedinica nedeljno, što je duplo manje u odnosu na potrebe bolnice u Valjevu od 60 jedinica nedeljno. U junu je bilo 71 jedinica krvi nedeljno, zahvaljujući akcijama koje su organizovane u Brankovini i u „Krušiku”. Jednostavno, to pokazuje da se navike dugogodišnjih davalaca krvi sporo menjaju, jer oni sada moraju da se unapred prilagođavaju nedeljnim terminima, a on je utorkom od 10 do 16 časova u našim prostorijama”, objašnjava Đukić.
Inače, plan Službe za transfuziju valjevske bolnice predviđa minimalnu godišnju potrebu od 3.600 jedinica krvi, odnodno, 70 jedinica sedmično, što je neophodno za nesmetano funkcionisanje bolnicu. Novi Zakon o transfuziologiji predvideo je da Institut za transfuziju krvi u saradnji sa Crvenim krstom na našoj teritoriji organizuje akcije kojim se obezbeđuju dovoljne rezerve krvi za bolnicu i da bolnicu tim neophodnim rezervama snabdeva dva puta nedeljno.
Kako objašnjava Đukić, nedostatak jedinica krvi koje treba da se dobiju davalaštvom utorkom, kompenzuje se organizovanjem akcija dobrovoljnog davalaštva na terenu. Nakon akcije koja je organizovana u Kovačkom centru, kako kaže, uslediće akcije u Novom Naselju, na “Platanima” i u “Krušiku”, tako da je ubeđen da letnje nestašice krvi, kao i prethodnih godina, neće biti.
“Mi smo bili jedina zemlja u okruženju i Evropi koja je imala takav sistem davalaštva krvi. Po novom sistemu, sa bankama krvi, ne može da se desi da je negde nema dovoljno, a negde više nego što treba, jer Institut blagovremeno obezbeđuje potrebne rezerve krvi”, kaže sekretar Crvenog krsta.

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login