imagePočetak turističke sezone obeležen je čestim vestima o neprijatnostima koje doživljavaju građani od strane turističkih agencija kao organizatora turističkih putovanja, i pored toga što su uredno izvršili svoje novčane obaveze koje nikad nisu tako male.

Uz sve to postavlja se pitanje povraćaja novca i naknade nanete štete.
Malo je poznato da ugovor o turističkom putovanju predstavlja potrošački ugovor i da se sporovi te vrste rešavaju primenom propisa o zaštiti potrošača kojima je utvrđen postupak za ostvarivanje obeštećenja, uključujući i podnošenje tužbe.
Građani koji se smatraju oštećeni treba da organizatoru turističkog putovanja izjave pisanu reklamaciju na ne izvršanje ili nepotpuno izvršenje ugovorenih obaveza, odnosno da izjave raskid ugovora sa zahtevom za delimično ili potpuno novčano obeštećenje.
Organizator turističkog putovanja je dužan da se bez odlaganja takođe pisanim putem izjasni o prigovoru u pogledu njegovog prihvatanja ili ne prihvatanja, od čega zavisi dalji tok rešavanja spora. Ukoliko agencija odbije prigovor, oštećeni potrošač ima pravo na podnošenje tužbe osnovnom sudu u mestu svog boravka – nikako u nekom drugom mestu koje naznači tuženi.
U revoltu zbog loše provedenog ili propalog letovanja, mnogi građani se za pomoć obraćaju inspekcijama ili čak policiji, ne znajući da na taj način ne mogu da ostvare novčano obeštećenje. Naime, ovi i drugi državni organi nisu ovlašćeni da razmatraju sadržinu potrošačkog spora niti da utvrđuju koja strana jeste u pravu, a koja nije.
Važeći propisi o zaštiti prava i interesa potrošača omogućavaju vansudsko rešavanje sporova uz učešće udruženja potrošača, ali i podnošenje tužbe ako se u tome ne uspe. I u jednom i u drugom slučaju pomoć udruženja je besplatna što predstavlja podsticaj građanima da odlučnije zahtevaju obeštećenje od trgovaca i pružalaca usluga koji su skloni nepoštenoj poslovnoj praksi.
Udruženje valjevskih potrošača je na raspolaganju svim našim sugrađanima u pogledu praktične i pravne pomoći prilikom ostvarivanja potrošačkih prava i interesa, uključujući i njihova prava po osnovu ugovora o turističkom putovanju.

Dragan D. Popović
Udruženje VAPOT

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login