imageNedavno je obeležen značajan jubilej , 100 godina pošumljavanja Srbije I 118 godina Šumske uprave Valjevo. Vreme velikog pošumljavanja daleko je iza nas , a Srbija sada ima 30% površine pod šumom.

Velike akcija pošumljavanja odavno su ostale iza nas , a poslednjih goidna najveća akcija sprovedena je 2007. Godine iz NIP-a kada je pošumljeno oko 10 000 hektara. Ipak srpske šume nalaze se na ozbiljnom udaru klimatskih promena . Na ovu činjenicu početkom godine ukazao je dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić rekavši da je područje jugoistočne Evrope, u kojem se nalazi i Srbija, jedno je od najugroženijih globalnim klimatskim promenama, pre svega zbog povećanja srednje godišnje temperature vazduha i neujednačne količine padavina u našoj zemlji.
Jedno od tri domaćinstava u svetu (2,4 biliona ljudi) koristi drvo za grejanje, spremanje hrane i druge potrebe. U Srbiji je grejanje na drva sasvim normalna I učestala pojava.
U maju ove godine na sastanku ministara Srbije I KIne ministar za ekologiju I zaštitu životne sredine Goran Trivan pozvao je zemlje regiona da se pridruže inicijativi Srbije za pošumljavanje ovog područja, a Kinu da istu akciju pokrene na globalnom nivou.
U svetlu ovih informacija Srbija je nedavno obeležila 100 godina pošumljavanja, a sa tim datumom istovremeno je Šumska uprava Valjevo obeležila 118 godina svog rada. Tim povodom na Maglešu održan je skup na kom se razgovaralo o pošumljavanju I šumama Srbije I valjevskog kraja. Zvanični podaci govore da Srbija trenutno ima 30 odsto površine pod šuma, a nacionalnom strategijom pošumljvanja teži se da se taj procenat poveća na oko 42 odsto do 2050. U Srbiji je pošumljeno 2.254.000 hektara, a u šumama je 49 vrsta drveća, od čega je 40 lišćarskih, a devet četinarskih.
Šume Srbije važne su I zbog klimatskih promena I kao energetski resurs , ali se sve češće pominju I kao mogućnost za razvoj turizma I samim tim I novozapošljavanja.

image Od 1900 godine pa do danas na području ŠG „Boranja" pošumljeno je oko 6 000 hektara.
U poslednjih 10 godina, odnosno, u periodu od 2008 do 2017 godine zasadjeno je 900 000 sadnica, odnosno pošumljeno 722 hektara.
Za 2018 godinu planirana je sadnja 266 000 sadnica sa kojima će biti pošumljena 134 hektara.
Vrste sa kojima su vršena pošumljavanja su: crni i beli bor, smrča, topola, javor, jasen, lipa bagrem, strobus, duglazija, divlja trešnja, ponderoza pa i crni orah.
-Redovno su vršene konsultacijije u vezi pošumljavanja sa stručnjacima kako iz zemlje tako i iz inostranstva...
„Dugujemo veliku zahvalnost kolegama koji su započeli pošumljavanje 1918 godine. Tada, kada je šuma bilo poprilično više nego sada, kada su se šume još uvek krčile, naše kolege su imale svest o značaju onoga šta rade. Na ovom području, medju prvima u Srbiji, započelo je pošumljavanje...
Hvala svim generacijama koje su pošumljavale i negovale na Maglešu a i na drugim lokacijama...
No, i mi pošumljavamo, Boranja je prošle godine zasadila preko 100 000 sadnica.
Godine 1900 formirano je, na osnovu Zakona o šumama 1891 godine, dvadeset okružnih šumski uprava. Na području sadašnje Š.G."Boranja" Loznica formirane su šumske uprave u Loznici i u Valjevu.
27.juna 1900 godine, na Maglešu, valjevski šumari su ustanovili detaljnu organizaciju šumske uprave Valjevo i sačinili plan rada i zbog toga ovaj dan se može smatrati kao dan šumske uprave Valjevo“, navodi se u saopštenju Šumske Uprave.
Da li se prema našim šumama odnosimo sa odgovornošću ili pak situaciju prihvatamo samo takavom kakva jeste pitanje je za sve nas, a pošumljavanje izvesno treba da bude zadatak ne samo države u smislu pokretanja nacionalnih akcija već I svakog pojedinca pre nego se lati testere. Za početak zapitajmo se da li želimo da dišemo punim plućima?

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login