imageU okviru programa gradske manifestacije „Tešnjarske večeri“, u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“ svečano je otvarena samostalna izložba slika „Balkanski pejzaži“ poznatog i priznatog makedonskog umetnika i akademika Angela Gavrovskog.

Postavka “Balkanski pejzaži” broji 33 dela rađena tehnikom ulje na platnu i ulje na kartonu, koja su nastala u periodu od 1996. godine do danas. Te radove Gavrovski je većinom naslikao tokom svojih brojnih boravaka u Srbiji, u okolini Ribarske Banje i Lipovca, blizu Aleksinca, gde je dugogodišnji učesnik likovnih kolonija.

Na izloženim slikama ovog sedamdesetšestogodišnjeg akademskog slikara Angela Gavrovskog preovlađuju pejzaži, prolećni i jesenji motivi. Na njegovim radovima jasno se vidi da je istinski ljubitelj i poštovalac prirode. Pored pejzaža, voli da slika portrete, mrtvu prirodu, enterijere, kompozicije sa savremenom tematikom.

Gavrovski, koji prvi put boravi u Valjevu, za Valjevce ima samo reči hvale. Kaže da su ljudi prisni i da se fizički i po ljubaznosti ne razlikuju puno od Makedonaca. Ističe da Valjevo ima bogat likovni život i ne krije oduševljenje našom netaknutom prirodom. Valovita kretanja šuma i oblaka nad valjevskim krajem, kako kaže, ovekovečiće na svojim budućim platnima.

„Zelenilo vašeg kraja mi se jako dopada i paše mi. U Makedoniji preovlađuju oker i crvenkaste boje, jer je kod nas malo sušnije područje. Brankovina, kao rodno mesto Desanke Maksimović ostavilo je poseban utisak na mene. Ceo taj kraj je nataknuta priroda i želeo bih, ako Bog da, da to u budućnosti i naslikam“, istakao je Angel Gavrovski. On se zahvalio svima koji su došli na otvaranje izložbe i na taj način mu ukazali počast kao umetniku i čoveku, i izrazio nadu da će se sa tom istom valjevskom publikom ponovo uskoro sresti.

U ime Grada Valjeva obratio se Dejan Bogojević, član Gradskog veća zaduženog za pitanja kulture, ocenivši izložbu Gavrovskog kao izuzetno dobru likovnu izložbu u okviru 32. Tešnjarskih večeri

„Tešnjarske večeri ove godine, kao i prethodnih godina, imaju niz značajnih i zanimljivih programa različitog karaktera, a likovne izložbe, posebno ova večeras, spadaju u nešto što je dragoceno“, naglasio je Bogojević.

U muzičkom delu programa otvaranja izložbe nastupili su profesori Andrijana Božić – klavir i Pavle Čanić – violina. Ovaj profesorski duo odsvirao je numere „Song from a Secret Garden”, norveškog kompozitora Rolfa Lovlanda i „Čardaš“, italijanskog kompozitora Vitoria Monta.

Angel Gavrovski rođen je u selu Žilče, Tetovo, u Republici Makedoniji. Diplomirano je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mila Milunovića i Zorana Petrovića. Pored slikarstva i grafike, radi ikonografiju poštujući tradicionalni vizantijski stil. Imao je veći broj samostalnih i grupnih izložbi u Makedoniji i inostranstvu. Njegove slike i grafike nalaze se u privatnim i državnim kolekcijama u rodnoj mu Makedoniji, potom Srbiji, Sloveniji, Bugarskoj, Belgiji, Holandiji, Turskoj, Slovačkoj, Velikoj Britaniji i Kubi. Od 1971. godine učestvuje u radu brojnih domaćih i internacionalnih likovnih kolonija. Član je Udruženja likovnih umetnika Makedonije od 1969. godine.

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login