imagePredstavnici Udruženja boraca rata od 1990 godine izdali su saopštenje u kome navode da je štrajk gladju I samopovredjivanjem okončan. Saopštenje prenosimo u celosti.

“Dana 10.09.2018.godine prestavnici Vlade i resornog Ministarstva za boračka pitanja na čelu sa Državnim sekretarom Negovanom Stankovićem obišli su borce koji radikalno štrajkuju glađu i samopovređivanjem u Valjevu.
Obavljen je konstruktivni razgovor i išlo se do detalja problem po problem i to:
• Zakon o borcu - radna grupa i podgrupa rade i taj zahtev je rešen samom izmenom radne grupe gde borci imaju svoje predstavnike
• revizija za bolesnog borca urađena prema Zakonu
• isplata MNP-a i boračkog dodatka koji kasne 4 meseca - doneti dokazi da su isti u dobrom delu urađeni i zadnjih sedam dana dati na realizaciju, što se tiče Valjeva Ministarstvo za boračka pitanja rešenja je uradilo i poslalo Odeljenju boračko-invalidske zaštite u Valjevu 06.09.2018.godine, a Odeljenje boračko-invalidske zaštite u Valjevu je dana 07.09.2018.godine poslalo Ministarstvu povratne informacije na realizaciju gde će MNP i boračaki dodatak zbog usklađivanja čak iz 2010.godine kod pojedinih korisnika biti realizovano do petka 14.09.2018.godine ili najkasnije do 17.09.2018.godine gde su pribavljeni pregledani dokazi i sa jedne i sa druge strane i na taj način izvršena kontrola kašnjenja.
Nama lično nije bitno ko je kriv i bog čega se po prvi put dešava verovatno zbog novog Zakona o usklađivanju, nama je bitno da će primanja teći redovno, a da će zaostala usklađivana primanja biti isplaćena do 17.09.2018.godine, što nam je potvrđeno i od strane radnika Gradske uprave Valjevo jer će ista sredstva leći na račun Lokalne samouprave do 17.09.2018.godine kada se odmah raspoređuju na krajnje korisnike (porodice palih boraca i ratne vojne invalide koji tu prinadležnost koriste)
• lečenje boraca koji nemaju zdravstveno osiguranje će se rešiti putem projekata i programa koje sprovodi udruženje i poslan je zahtev za isto lečenje Ministarstvu zdravlja do donošenja Zakona koji treba da bude donet do kraja 2018.godine
• prioritet u zapošljavanju dece palih boraca, umrlih ratnih vojnih invalida, ratnih vojnih invalida i socijalno ugroženih i bolesnih boraca dogovor je da se prvo prikupi spisak sa tačnim podacima i prosledi nadležnom Ministarstvu
• umanjenje ratne vojne invalidnine za porodice palih boraca i ratne vojne invalide za oko 51% ili drugi izračunati procenat biće isplaćen posebnim rešenjem u skladu sa Odlukom i Zakonom u martu 2019.godine kao i svake godine do sada
• priključenje struje za borca koji stanuje u stanu Grada Valjeva saglasne su obe strane da problem treba i mora da reši Grad Valjevo jer je stan vlasništvo Grada Valjeva, a dug je zastareo po našem mišljenju jer je protekao rok od 5 godina
• priključenje struje za drugog borca gde je on lično učestvovao u pregovorima izvršen je dogovor da se do detalja preispita slučaj sa nadležnim Ministarstvom i EPS-om da li je dug zastareo i koliko je dugovanje i da se po hitnom postupku u što kraćem roku deluje u skladu sa Zakonom, a za to vreme isti borac dobija donaciju u vidu doniranja agregata od 4 kilovata sa čime se i on saglasio.

Ostali problemi će se rešavati u hodu. Obaveštavamo javnost da je u pregovorima učestvovalo 10 boraca štrajkača i da smo lično zadovoljni postignutim, a to je za nas najbitnija stvar, dogovor oko zaostalih primanja porodica palih boraca i ratnih vojni invalida koja su kasnila oko 4 meseca i više nije bitno ko je kriv, važno je da će isplata krajnjim korisnicima konačno biti izvršena jer je potkrepljena dokazima.
Zahvaljujemo se svim medijima koji su prenosili sve o ovom veoma teškom štrajku gde je došlo do samopovređivanja, a danas sprečeno i samopovređivanje putem samospaljivanja, a izvinjavamo se svim građanima Grada Valjeva i ponosni smo na njih i njihovu podršku zbog ovakvog demokratskog načina štrajka.
Sve vreme ja kao predsednik Udruženja boraca i generalni sekretar udruženja Gvozdeni puk Republike Srbije pred svim štrajkačima imao sam telefonske kontakte sa Državnim sekretarom Negovanom Stankovićem i u par navrata Ministrom Zoranom Đorđevićem, ali konačno današnji razgovor urodio je dogovorom što je trebalo da se desi i pre i neka budemo svi krivi, a mi koji smo štrajkovali podneli smo najveću žrtvu jer nam predstoji dugotrajni oporavak.
Znam da mnogi neće biti zadovoljni ali mnogo puta sam ponovio da rukovodstvo udruženja, članovi udruženja i ja kao predsednik nikada nećemo dati da se preko nas niko politički obračunava sa vlašću i u ovom štrajku to nismo radili iako smo pojedine nazivali lažovima jer obećano nisu ispunili.
Pozivamo sve dobronamerne odbornike, poslanike, javne ličnosti i narod da svojom pažnjom i posetom i nepolitičkim predlozima poboljšaju rad Udruženja i naših članova.
Pratićemo dva dogovorena i kratko oročena problema i u skladu sa realizacijom istih tako ćemo se i ponašati.
Udruženje je radilo sve vreme i pored štrajka, a sada pojačavamo rad i pozivamo sve članove da se uključe u realizaciju programa i projekta i to još aktivnije.
Mi moramo da održavamo dobru saradnju sa Ministarstvom za boračka pitanja i Lokalnom samoupravom jer sva prava upravo idu preko istih institucija, a borićemo se uvek za bolji položaj boraca, ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca.
Bilo je teško i opasno po zdravlje i živote boraca štrajkača i dobro je što je konačno na ovakav način razrešena ista problematika i to ne sme da se desi više nikad jer je i nedogovor razgovor i zato treba stalno razgovarati da bi se stiglo do dogovora, a ne do štrajka!

Predsednik Ubr Valjevo i
Generalni sekretar udruženja boraca
Gvozdeni puk Republike Srbije
Lj. Bradić”

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login