imagePrema izveštajima o radu Nacionalnog registra potrošačkih prigovora, koje objavljuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u Srbiji se godišnje evidentira oko 17.000 reklamacija na loš kvalitet kupljenih roba i pruženih usluga.

Od proizvoda namenjenih za ličnu ili porodičnu upotrebu najviše reklamacija trgovcima upućeno je na obuću (30%), na kućne aparate i drugu belu tehniku, a najlošiji kvalitet usluga pružaju javna komunalna preduzeća, kao i operatori mobilne telefonije.
Problem lošeg kvaliteta obuće, odnosno skoro isključivo patika, toliko je izražen da je više puta razmatran na najvišim nivoima državnih organa koji se bave pitanjima zaštite prava i interesa građana kao potrošača. Ovo tim tre što najveći problemi potiču od velikih trgovinskih lanaca kao što su „N Sport“, Sport Vision, Planeta, Đak i drugi, o čemu su u više navrata obaveštavala i javna glasila. Navedeni trgovci su istovremeno i ekskluzivni uvoznici patika i druge sportske opreme koju prodaju kao brendiranu robu po enormno visokim cenama. Oni svoje poslovne jedinice imaju i u gradu Valjevu.
U čemu je potrošački problem?
Kada se dogodi da se samo posle par meseci korišćenja patike odlepe po obodu, pukne im đun na mestu previjanja ili se rasparaju šavovi na gornjem delu, ovi trgovci svaku reklamaciju potrošača glat odbijaju uz obrazloženje da obuća nije pravilno korišćena i održavana, odnosno da je bila izložena vlazi a to nije u skladu sa njihovom deklaracijom.
Činjenica je da je njihova deklaracija prosto skrivena od potrošača prilikom kupovine, da je pisana najmanjim mogućim slovima i da trgovac nije obavestio potrošača o posebnim svojstvima robe koju prodaje, što je njegova zakonska obaveza. Takođe postoji osnovana sumnja da orginalna deklaracija stranog proizvođača nije dosledno prevedena, odnosno da je deklaracija trgovca podešena prema njegovim interesima a na štetu potrošača.
Da li bi neko kupio patike po visokoj ceni kada bi unapred znao da su namenjene za suvo vrene kakvo postoji samo u Sahari? Naše podneblje je vlažno tokom većeg dela godine, a događaju se i iznenadni pljuskovi usred leta? To bi značilo da se patike koje uvoze i prodaju ovi trgovci ne mogu koristiti ni pola godine a da se makar malo ne okvase.
Ali, to nije sve. Ovi trgovci prodaju i patike za šetnju, patike za sport, za igru itd. pa ispada da svaki član naše porodice treba da ima najmanje tri para njihovih patika istovremeno. To je vrlo prefinjena nepoštena poslovna praksa trgovaca koja uspeva samo u državama van Evropske unije. Razočarenje je tim veće što se baš od njih očekuje da promovišu pošten odnos prema potrošačima i da reklamacije prosleđuju svojim dobavljačima, a ne da trošak svaljuju na ionako skromni kućni budžet naših građana.
Iskustva koja imaju udruženja potrošača u rešavanju sporova sa trgovcima ukazuju na potrebu donošenja propisa kojima će se unaprediti zaštita ekonomskih interesa građana kao potrošača, odnosno suzbiti nečasne radnje trgovaca koji su skloni brzoj zaradi ne birajući sredstva.
U međuvremenu neka udruženja potrošača, među kojima je i udruženje VAPOT, oštećenim potrošačima o svom trošku obezbeđuju stručne nalaze akreditovanih laboratorija kojima se negira tvrdnja trgovaca o nepravilnom korišćenju patika, što je ohrabrenje koje im omogućava podnošenje tužbe sa zahtevom za ekonomsko obeštećenje. Preporučuje im se da u tome budu uporni i istrajni, a udruženja potrošača će im vrlo rado pružiti svu potrebnu pomoć.
Dragan D. Popović
Udruženje VAPOT

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login