imageBLIC/Miholjsko leto polako napušta Srbiju, ali hladnije vreme ne treba očekivati pre 20. novembra. Krajem meseca predviđa se manji sneg na planinama, dok će prve pahulje u gradovima, prema prognozama, pasti sredinom decembra.

Prethodni vikend bio je poslednji ove godine sa temperaturama iznad 20 stepeni Celzijusovih. Ali to ne znači da će Srbiju odmah okovati hladni talas vazduha, kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ).

- Zadržaće se suvo i toplo vreme sa temperaturama u blagom padu sve do polovine meseca, uz moguće manje padavine u petak i subotu. Nakon toga, u drugoj polovini novembra, temperature će biti prosečne za ovaj mesec. Nešto hladnije vreme može se očekivati posle 20. novembra, kada maksimalna dnevna temperatura ne bi trebalo da bude veća od 10 stepeni - ističe meteorolog Nedeljko Todorović iz ovog zavoda.
U gradovima sredinom decembra

Ljubitelji snega moraće malo da se strpe, čak i na planinama.
- U višim predelima očekuje se krajem novembra malo snega, ali neće se dugo zadržati. S druge strane, u nižim predelima, odnosno gradovima, prvi sneg bi trebalo da padne sredinom decembra. Ipak, neće biti velikih količina snega kakve se tada očekuju na planinama - kaže Todorović.

El Ninjo nam donosi suvu zimu?

Kada je reč o dugoročnoj prognozi za celu zimu, već su svetski meteorolozi upozorili javnost da postoji 70 odsto šansi da se na Pacifiku pojavi takozvani EL Ninjo, koji donosi neuobičajeno visoke temperaturne fluktuacije i utiče na vremenske prilike u većem delu sveta, pa i u Evropi.

Naime, kako upozoravaju meteorolozi, El Ninjo po pravilu donosi ekstremne temperature u Evropi i zbog toga, kako kažu, zima najverovatnije neće biti uobičajena, već suva i veoma duga.

Ipak, u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije su nedavno objavili svoju dugoročnu prognozu za narednu zimu po kojoj će naredni meseci biti nešto topliji od proseka, ali i vlažniji uz više padavina.
Bez obzira na to, Todorović smatra da je još rano dugoročno prognozirati vremenske prilike tokom naredne zime.

- Ne postoje još čvrsti argumenti na osnovu kojih bi mogli da tvrdimo kakva nas zima očekuje. Ponekad se može nešto naslutiti u zavisnosti od toga koji se metod koristi, ali sad sve što bih rekao moglo bi da se promeni u narednim mesecima - objašnjava Todorović.

Prava jesen tek krajem novembra

Meteorolog kompanije “Veder tu ambrela” Đorđe Đurić takođe podvlači da je veoma teško sada već reći kakva zima očekuje Srbiju.
- Sigurno je da nas tek krajem novembra očekuje pravo jesenje vreme, a sneg u decembru u gradovima je moguć samo kroz bljuzgavicu. Najverovatnije će prvi pravi sneg pasti posle Božića, ali i to je podložno promenama. Ono što je poslednjih meseci konstantno jesu nagle promene tako smo, recimo, u julu imali ogromne kiše i poplave da bi evo već tri meseca bila sušna: avgust, septembar i novembar, što je veoma loše za poljoprivrednike i setvu - ističe Đurić.

Sneg sve kasnije poslednjih godina

Ako se gledaju poslednje zime, sneg se može očekivati i veoma kasno - u februaru ili martu.

- Recimo, imali smo prave mećave u februara 2012. i 2014. godine, kao i ove godine. Tako je, na primer, 1. marta zabeležena čak i temperatura -25. Ali to ne znači da bi takva mogla da bude i ova zima - kaže Đurić.
Blic online Marko Tašković 05.11.2018. 10:52

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login