imageBlic/Vek od Velikog rata, Srbija je iznedrila neobičan suvenir – špil karata za igranje gde su štihovi srpski junaci iz te vojne, koji je, uz ostatak neobičnog turističkog paketa, stigao i do Bele kuće u Vašingtonu.

As pik Mihailo Madžarević, dama herc Nadežda Petrović, kralj karo Kralj Petar I Oslobodilac ili „mala“ dvojka Momčilo Gavrić, neki su od štihova u „Srpskom pukovskom kompletu M18“, neobično dizajniranim kartama za igranje. Ali, sem karti u poklon-paketu, nastalom kao svojevrsni promotivno-edukativni turistički proizvod potpuno posvećen Srbiji u Prvom svetskom ratu, su i mini istorijska čitanka, ratne mape bitaka na Ceru, Kolubari i Kajmakčalanu, privezak za ključeve u obliku ordena Karađorđeve zvezde... Iza svega stoji Udruženje za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja i njegov predsednik Marinko Lugonja, nekadašnji oficir a sadašnji originalni dizajner i marketing stručnjak, kao autor ovog paketa suvenira.
- Prosto sam osećao da nam nedostaje neka opipljiva stvar, različita od svega ostalog, kako bi publici, pogotovo našoj koja je žedna epike i herojstva, ponudili novi proizvod posvećen najslavnijim danima naše istorije, a Prvi svetski rat to svakako jeste. Koristeći vojno znanje, iskustvo iz marketinga i promocija rađenih za Turističku organizaciju Budve ili Viminacijum, nastao je proizvod koji želi da skrene pažnju sa holivudskih filmova na velika istorijska dela našeg naroda i vojske – objašnjava Lugonja za „Blic“ ideju za ovaj poduhvat.
Suvenir paket, kako kaže, uskoro treba da bude dopunjen i multimedijalnim CD-om na šest jezika, kao digitalizovanom formom štampanog dela paketa. Mini istorijska čitanka je jednostavno napisana, potpuno prijemčiva svima uz brojne anegdote iz Velikog rata, koje je razlikuju od klasičnih udžbenika. „Vodič“ kroz najvažnije događaje sva četiri rata takođe je kratak i jasan, a posebno upečatljiv utisak ostavljaju karte za igru.
- Karte postoje 5.000 godina, preživele su digitalizaciju i postojaće dok postoji ljudska civilizacija. U Velikom ratu rovovske borbe su trajale dugo, vreme u šancima se prekraćivalo igranjem karata, a Nemci i Austrijanci su imali propagandne karte sa svojim vojnicima, velmožama i prikazima pobeda, čak i neke koje su se rugale našem narodu, tako da su ove moderne karte, na neki način, naš odgovor na sve to. Uz to, one su i karte znanja, jer špil prati i knjižica u kojoj su date biografije svake ličnosti koja predstavlja štih – priča Lugonja.
Suvenir paket valjevskog Udruženja prikazan je ove godine u prestonici SAD, na svečanosti stogodišnjice podizanja srpske zastave nad Belom kućom što je, kako kaže Lugonja, najveći „diplomatski uspeh“ ovog turističkog proizvoda posvećenog Prvom svetskom ratu.
Proizvedena serija suvenira, na žalost, ograničena je i već razgrabljena na gotovo svim meridijanima ali njegov autor kaže da ideja i koncept postoje, „pa ko zna, možda nekoga zainteresuje da pomogne da dođe do svih koji ga žele“.

Asovi u špilu su major Mihailo Madžarević, Vojvoda Vuk, major Dragutin Gavrilović i major Vojislav Tankosić. Pubovi su vojvode Živojin Mišić, Stepa Stepanović, Petar Bojović i serdar Janko Vukotić. Dame su Milunka Savić, Nadežda Petrović, Natalija Bjelajac i Sofija Jovanović, a kraljevi Petar I, Aleksandar i Arsen Karađorđević i Nikola Petrović. Štihovi su i „dupla desetka“ vojvoda Radomir Putnik i „mala dvojka“ Momčilo Gavrić, a đžokeri u špilu karata su ruski car Nikolaj i Miloš Obilić.
BLIC/P. VUJANAC

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login