imageValjevski novinari zajedno sa članovima Radne grupe za Petnicu obišli su prostor kod Petničke pećine koji je NN lice devastiralo uklonivši samoinicijativno most i zacevivši reku . Kako se na licu mesta moglo čuti Grad ima nameru da petnicu proglasi turističkim prostorom, a dok ozvaničenje tog prostora bude trajalo u samoj Petnici realizuje nekoliko projekata.

„Ovaj put i prelaz uradjeni su bez ikakve dokumentacije i dozvole i uradjen je u vreme praznika kada su inspekcije slabije u potpunosti devastirajući sam prostor. Sve ovo pokazuje nam da naši organi moraju postati mnogo efikasniji. Nije ovo jedini primer na žalost i imamo silne probleme da sprečimo ovakve pojave. Neko je pregradio reku potpuno nelegalno,“kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić ujedno i predsednik radne grupe za Petnicu.

image

Sve što je nelegalno uradjeno biće srušeno navodi Jeremić , a počiniocu mora biti izrečena kazna. „ Ja sam ovde bio u petak i video sam šta se dešava odmah sam obavestio odeljnje za infrastrukturu pa nadležne inspekcijske organe . Tačno se ovde zana ko je šta radio. Po logici bi onaj ko je upropastio trebao sve da vrati u prvobitni oblik , ali nema kod nas mnogo logike pa će grad najverovatnije morati da sanira sve ovo“, kaže Jeremić.
Petnička pećina samo je jedan od bitnih faktora celog petničkog prostora koji po mišljenju grada treba da bude proglašen turističkim prostorom. Tu su i SRC Petnica i ISPetnica . „ Sve to zajedno treba da bude jedna uredjena celina i turistička destinacija. Tui je i izgradnja opservatorije na Rogljeviću i još niz projekata. Pećinu hoćemo da uredimo i planirali smo da u pećini održimo nekoliko koncerata, da otkupimo nekoliko parcela .Čeka se izrada GUP-a jer bez izmene nije moguće izvoditi bilo kakve izmene. Nijedna eksproprijacija ne može da se uradi bez plana , jedino ako se planom predvidi prostor za javnu namenu mogućeje parcele i otkupiti. Postojeći plan nije predvideo ništa od onog što nam je potrebno, parcele za opservatoriju, za botanički park, za sadržaje za petničku pećinu . Sve to treba da bude definisano kao parcele za javnu namenu i tek onda ukoliko se dogovorimo sa vlasnicima i otkup tražićemo od države da proglase javni interes“, kaže Jeremić.

image

David Maksimović član Gradskog veća podsetio je da je Petnička pećina zaštićeno prirodno dobro. „ Ovakvi postupci i degradacija ne uništavaju samo trenutno sve ovo jer ovo je prostor koji treba da traje vekovima i za našu decu i naše unuke. Ovakvo delovanje upropašćava ono što nije naše nego smo prirodu dobili da prenesemo narednim generacijama“, rekao je Maksimović .
Maksimović kaže da se aktivnosti Radne grupe odvijaju u tri pravca. Jedean pravac su konkretni projekti čija realizacija počinje. „ Drugi pravac je proglašenje turističkim prostorom i to je proces koji će trajati nekoliko godina i treći pravac je imovinsko pravne prirode. Radna grupa i Grad su opredelili sredstva za uredjenje najpre prostora same Petničke pećine . moram da napomenem da smo sve uradili u saradni sa Zavodom za zaštitu prirode i njihovi stručnjaci su dolazili nekoliko puta , bili su i kod pećine sve sa ciljem da se prostor sačuva . Želim da istaknem da grad preduzima mere da se prostor sredi angažujući nadležne republičke institucije. Ono što je najtužnije u tom projektu je i predvidjeno da se ovaj sada urušeni prostor vrati u prvobitno stanje, da se most vrati u funkciju“, kaže Maksimović.

image

Po njegovim rečima bahatost počinioca dodatno obesmišljava sve što se radi jer u projektu je predvidjeno da se meštanima omogući prilaz kućama i normalna komunikacija. Maksimović najavljuje i izradu projekta kanalizacije koji je kako kaže jedan od gorućih problema u Petnici. „ U postupku smo izrade i projekta unutrašnjosti pećine, nekoliko projekata saobraćajne infrastrukture i intenzivno razgovaramo sa preduzećem Srbija vode u vezi jezera . problem su muljni nanosi koji ozbiljno ugrožavaju opstanak biljnog i životinjskog sveta u jezeru. Sa Valisom razgovaramo o proširenju ponude i sadržaja u okviru SRC Petnica“, rekao je Maksimović.

U rad na proglašenju turističkog prostora uključen je i Geografski institut sa kojim će Grad raditi na izradi potrebnih dokumenata kako bi se pribavila saglasnost nadležnih republičkih institucija i na kraju Vlade Srbije .“ Krajnji ishod svega u tom smislu je definisanje upravljača odnosno onoga ko će gazdovati prostorom , javnog preduzeća ili neke ustanove koja bi upravljala prostorom i sve ove probleme na neki način rešavala“, objašnjava Maksimović.

S.V.

 

 

 

 

valis

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

zup

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login