imageMagdalenića šanac koji je iznenada popularisan u javnosti i kome su mnogi pokušali da pridodaju istorijski značaj, zapravo nema istorijski značaj za grad Valjevo. Istorija kaže da je prostor fortifikovan samo kao pokazna vežba vojnicima. Na pomenutom mestu u Brdjanima nikada nije vodjena nijedna jedina bitka.

Priče u javnosti o značaju prostorne celine u MZ Brdjani poznatije samo meštanima kao Magdalenića šanac istorijski padaju u vodu . U spisima koje poseduju Valjevo i Srbija ovaj šanac nema nikakav značaj. „ Pa prvo je bila enigma odakle uopšte takav naziv. Razne verzije su bile prisutne ipak jedna je istorijski tačna. Podaci koji postoje govore da je 1883 godine u Valjevu bila velika reforma vojske i ovde je organizovana preteča buduće Drinske divizije. Kasnije 1885 . godine u Valjevo dolazi tadašnji Peti bataljon Kralj Milan preteča budućeg Petog pešadijskog puka Kralja Milana i komandant tog bataljona je major Svetozar Magdalenić. On je bio inženjer i za to se doškolovavao u Beču , a specijalnost su mu bile fortifikacije. Iz dokumenata se vidi da je šanac koji je tada napravljen samo deo vojne vežbe odnosno pokazivanje kako se radi fortifikacija“, kaže istoričar dr Vladimir Krivošejev.

image PO rečima Krivošejeva Magdalenić je bio ranije zadužen za fortifikaciju jugoistočne granice prema Turskoj , a u Valjevu se praktično našao u pozadini bez posebnog zadatka. „ On je dve godine bio komandant tog bataljona i radeći sa vojskom uradio je utvrdjenje, ali ono nije imalo aktivnu namenu jer je Valjevo bilo daleko od granice , nikakav značaj“, objašnjava Krivošejev.
Ovaj šanac kako istorijski podaci pokazuju nikada nije bio u funkciji odbrane Valjeva niti je na predmetnom prostoru ikada vodjena bilo kakva bitka. „ Nikada. Ne postoji nijedan podatak o tome. Tu bitke nije bilo jednostavno. Potpuno je druga priča Peti puk, kasarna na Petom puku , prostor sadašnjeg parka Peti puk gde se nalaze grobovi ratnika. Magdalenića šanac na žalost nema nikakav istorijski značaj i čak ne postoje podaci na kojoj se sve površini protezao, kog obima je bio , kako je prvobitno izgledao. Na jednoj slici se u desnom uglu vidi samo deo tog šanca , ali njegov tačan pravac ne postoji. Vojska ga nije zabeležila, nije imao značaj“, zaključuje Krivošejev.
Jedna interesantna priča vezuje Svetozara Magdalenića za Valjevo mnogo ranije od njegovog samog dolaska. Naime, Magdalenić je sa još trojicom oficira bio na doškolovavanju u Beču . „ Dvadeset godina pre dolaska u Valjevo bio je u Beču i ta grupa oficira upoznala je jednog Slavonca aktivnog studenta farmaije i pošto je on bio tu u Beču duže on ih je vodio kroz Beč pokazivao im i družili su se sa njim. Pošto su oni u Beču bili samo par meseci , a Slavonac je ostajao duže kada su pošli nazad poklonili su mu na rastanku tabakeru na kojoj su napisali: „Slavoncu Klaudiju Prikelmajeru načem ćićeronu kroz veseli Beč“ i potpisali se ispod toga .Da, on je upoznao Prikelmajera koji će kasnije biti prvi valjevski apotekar , ali ne u Valjevu već ga je upoznao u Beču. Ne psotoje podaci da su se uopšte sreli u Valjevu kada je Magdalenić došao i da li su se družili . Pitanje je da li su se prepoznali bili su 20 godina stariji“, priča dr Krivošejev.
Za svaki deo grada vrlo je moguće da se može ispričati neka zanimljiva priča, ali je pitanje da li svaka priča ima istorijsku važnost i težinu. Za početak šta je Kosančića venac?
S.V.

 

 

valis

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

zup

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login