image U izradi ovogodišnjeg plana upisa u srednje škole aktivno su učestvovala NSZ i RPK pored ministarstva i samih škola, ali i brojni privrednici koji su dali svoje potpise da su zainteresovani za odredjene smerove te i da će deca moći obuku upravo kod njih da završe.

„ Održali smo sasatnke sa svim direktorima škola i predstavnicima lokalnih samouprava , predstavnicima NSZ takodje. U pitanju je cela ŠU Valjevo. Pošli smo od broja učenika osmih razreda , ministarstvo je utvrdilo kriterijume na osnovu kojih je moguće da bude 3% više slobodnih mesta da bi se mogla upisati i deca iz drugih gradova i Opština. Pošli smo od plana škola , ali i tržišta rada i svega onog što bi moglo da utiče na plan upisa. Pojedine lokalne samouprave na žalost nisu u stanju da sagledaju značaj plana upisa, veći gradovi su to uradili shvatajući značaj upisa“, kaže načelnica ŠU Zorica Jocić.
Na području cele ŠU osmi razred završava 4510 učenika, a na raspolaganju je 4710 slobodnih mesta. Što praktično znači dvesta mesta više u odnosu na broj učenika osmih razreda.
„ U Valjevu imamo 827 učenika , a 1028 slobodnih mesta . To je iz razloga jer pokazatelji iz prethodnih godina govore da najmanje 200 učenika iz susednih opština dolaze i upisuju školu u Valjevu posebno je to interesenatno za Medicinsku školu. Najveći broj odeljenja dobila je Tehnička škola 8 odeljenja , Gimnazija 7 , isti broj Ekonomska, Ekonomska ima i dva odeljenja u Osečini, Poljoprivredna 6 odeljenja i Medicinska 6 odeljenja. Tu je i Muzička škola sa 24 slobodna mesta“, navodi Jocić.

image Gimnazija upisuje društveno jezički smer dva odeljenja i bilingvalno odeljenje nemački i francuski, prirodno matematički dva odeljenja , obdareni učenici u matematičkoj Gimnaziji 20 i obdareni učenici u filološkoj Gimnaziji engleski jezik 24 mesta.
Ekonomska: Ekonomski tehničar 30, pravni tehničar 30, komercijalista 30 , poslovni administrator 30, carinski tehničar 30, kuvar 15 , konobar 15 mesta.
Medicinska : ginekološko akušerska sestra 30 mesta, zdravstveni negovatelj 30 mesta, kozmetički tehničar 30, medicinska sestra vaspitač 30 mesta, medicinska sestra tehničar 60 mesta.
Poljoprivredna škola: veterinarski tehničar 30, poljoprivredni tehničar 60 mesta, prehrambeni tehničar 30 mesta, rukovalac poljoprivrednom tehnikom 15, tehničar hortikulture 30 mesta, pekar 15 mesta.
Tehnička škola: arhitektonski tehničar 30 mesta, administartor računarskih mreža 30, elektroinstalater 15, elektro mehaničar za rashladne i termo uredjaje 15, tehničar mehatronike 30, operater mašinske obrade 30, tehničar za kompjutersko upravljanje 30, vozač motornih vozila 30, tehničar drumskog saobraćaja 30 mesta.
„Odredjeni obrazovni profili su označeni kao dualno obrazovanje što znači da jeprivreda prepoznalate profile kao potrebne i to znači da će deca oučiti i kod poslodavca , a jedan broj će dobiti posao nakon završetka. U ekonomskoj trgovac 30 slobodnih mesta , a Ekonomska škola je sklopila sporazum sa Europromom koji želi i da finansira u smislu stipendira decu, potom primi na praksu i na kraju obezbedi posao za njih.Istu izjavu o namerama potpisali su i u Osečini. To je nabolji primer povezivanja obrazovnih profila sa zahtevima tržišta rada“, kaže Jocić.
Ona navodi da je isti slučaj i sa odeljenjem pekara , operaterom mašinske obrade gde je sklopljen ugovor o praksi sa Krušikom i da 10 najboljih učenika dobije posao. Tehnička je takodje sklopila više ugovora u privatnom sektoru gde će deca moći da obave praksu i potom posao. Kao dualno obrazovanje označan je i automehaničar, mesar , konobar i kuvar.
„ Jasno je da se vodilo računa o tome da deca i posle završene srednje škole mogu da se zaposle . Jasno je sa druge strane da će učenici Gimnazije izvesno na fakultete. Mnogo smerova je promenjeno i primera radi u Medicinskoj je od 6 prošlogodišnjih smerova pet smerova promenjeno. Pratilo se tržište rada. Išlo se i na razvoj zanata . Akcenat je da deca dobiju posao“, zaključuje načelnica ŠU Zorica Jocić.

S.V.

 

 

 

valis

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

zup

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login