imageU Valjevu će danas biti održano polaganje završnog ispita za školsku 2016/17. godinu iz srpskog jezika. U naredna dva dana svršeni osnovci polagaće i matematiku i kombinovani test.

U školama je već u aprilu održan probni završni ispit ipak pravi rezultati sa finalnog završnog testa odrediće i gde će koje dete upisati. „Prijemni ispiti za upis u specijalizovane škole počeli su 27. maja i to najpre za odeljenja u kojima se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku to je jedno odeljenje u Gimnaziji. Posle 27. maja išli su prijemni u Muzičkim školama, Matematičke gimnazije i na kraju 4 juna prijemni ispiti u filološkim odeljenjima. Ti rezultati su već objavljeni devetog juna. Mi im savetujemo da izadju i na završni ispit jer uslov za bilo koju drugu školu i druga odeljenja Gimnazije jeste položena mala matura , dakle ovaj završni ispit“, objašnjava načelnica ŠU Zorica Jocić.
Danas se radi završni ispit iz maternjeg jezika , sutra iz matematike , a u petak i kombinovani test koji obuhvata pet predmeta. Preliminarni rezultati završnog ispita su 18. juna, a konačni 23. juna.
„Maksimalno učenik na svakom testu može da osvoji po 10 poena, ukupno 30 poena, test ima 20 pitanja i testiranje traje dva sata. U ukupan broj bodova ulazi i opšti uspeh iz šestog , sedmog i osmog razreda. Sve ukupno to je maksimalnih 100 poena , a ove godine se dodaju i bodovi za učešće na republičkim i medjunarodnim takmičenjima. Ukoliko se desi da dva klandidata imaju isti broj poena prednost ima kandfidat koji je nosilac diplome Vuk Karadžić ili neku od diploma sa ovih takmičenja“, kaže Jocić.
Već su formirane potrebne komisije , testovi se preuzimaju u pratnji policije iz Zavoda za vrrednovanje znanja i pod nadzorom su policije u ŠU Valjevo sve vreme trajanja testiranja. Jocić kaže da su sve škole obavile potrebne pripreme i da su obezbedjeni uslovi provetrenih i čistih prostorija , obezbedjene dovoljne količine vode , a za sve je po školama nadležan direktor škole.

image „Posle završnog ispita ide popunjavanje lista želja i svaki učenik može upisati najviše 20 želja. Vrlo je bitno da želje budu realne i bitno je da učenici i roditelji znaju da će biti rasporedjeni na osnovu realnog broja poena. U Gimnazije i na četvorogodišnje profile mogu se upisati samo učenici koji imaju minimum 50 poena. Učenici koji imaju manje od tog broja mogu konkurisati samo za trogodišnje obrazovne profile“, kaže Jocić.
Posebne pogodinosti prilikom upisa imaju deca nacionalnih manjina, a posebno oformljena komisija već je razmatrala slučajeve dece koja imaju odredjeni zdravstveni problem i smetnje u razvoju.
„Ukoliko se dogodi da je dete iz nekog razloga sprečeno da polaže završni test neophodno je da se jave najpre školi i potom nama u ŠU , takvoj deci će biti kasnije obezbedjeno polaganje u avgustu uz potrebnu zdravstvenu dokumentaciju. Na posebno polaganje će i deca koja idu na popravni , dakle oni koji ne završavaju sada školsku godinu“, dodala je Jocić.

U Valjevu ima 827 svršena osnovca koji konkurišu za 1028 slobodnih mesta .

S.V.

 

 

 

 

valis

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

zup

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login