imageOd 15. do 22. jula u Klubu Muzeja biće održavane  Večeri etnografskog filma (izbor filmova sa 25. Međunarodnog festivala etnološkog filma; organizacija Etnološki muzej).. Projekcije počinju u 19.30h

SUBOTA 15.07.2017. godine u 20 i 15 h
GLASOVI AMAZONIJE –Francuska
52', 2015
U amazonskim prašumama Ekvadora pripadnici nekoliko domorodačkih zajednica pokušavaju da umanje posledice privrednih, ekološkihi, samim tim, društveno-kulturnih promena prouzrokovanih eksploatacijom nafte. Film govori o ljudima koji se odupiru i pokušavaju da redefinišu svoje kulturne obrasce kako bi preživeli.

NEDELJA 16.07.2017. godineu 20 i 15 h
K2 I NEVIDLjIVIPEŠACI  -Pakistan, SAD, Brazil
54', 2015
Filmska priča o severnomPakistanu i osvajanju drugog najvišeg planinskog vrha na svetu – K2. Status i sudbina lokalnih nosača, koji pomažu planinarima, govore o tome kako je nebrojeno puta dokazano da su i oni heroji uspona.

PONEDELJAK 17.07.2017. godineu 20 i 15 h
NULTI OKRUG -Španija
67', 2015
U savremenom okruženju, pametni telefon čuva ličnu istoriju svog vlasnika: podatke, afinitete, sećanja, prijatelje. Svakodnevna događanja u prodavnici mobilnih telefona jednog od najvećih izbegličkih kampova na svetu rečito govore o različitim identitetima njenih korisnika.

 UTORAK 18.07.2017. godineu 20 i 15 h

  1. VIDIMO SE ZA MOLITVU – Srbija:

22', 2016
Film govori o proslavljanju seoskih slava (molitvi, preslava, vodica) u valjevskom kraju i susednim podrinskim oblastima Jadru, Mačvi i Semberiji kroz ceo 20. vek. U filmu govore i akteri običaja koji se prisećaju kako je nekad bilo. Poseban akcenat se stavlja na transformaciju običaja od druge polovine 20. veka i ponovnom vraćanju tradicionalnim vrednostima u procesu demokratizacije društva početkom 90-tih godina 20. veka do naših dana, kada proslavljanje seoske slave u nekim selima postaje i deo turističke ponude tog kraja.

  1. EOHA - Crna Gora

22', 2015
Zanimanje pastira u okviru tradicionalnog stočarenja je oduvek predstavljalo svojevrsnu sponu između sveta prirode i sveta kulture. Na osnovu dvadesetak verbalnih signala kojima doziva svoje stado koza i ovaca mi filmskim jezikom upoznajemo jednog pastira i njegov nemušti jezik.

SREDA 19.07.2017. godineu 20 i 15 h
KORENI DUŠE - Rumunija / Romania
42' 15'', 2016
Filmski narativ kao osnova za antropološki pristup procesu i posledicama starenja: naoružan svežnjem ključeva, od kojih je svaki precizno označen, jedan stari čovek pokušava da sačuva sećanja na detinjstvo provedeno u seoskojsredini.

ČETVRTAK 20.07.2017. godineu 20 i 15 h
RAZGOVORI SA VAZDUHOM - Nepal, SAD
59', 2014
Udaljeno himalajsko kraljevstvo utkalo je svoju u kulturnu istoriju poseban odnos prema konjima. Blagostanje se meri brojem konja u vlasništvu, a jahanje se smatra veštinom važnom za život koliko i samo disanje. No, danas su tibetanski budisti na prekretnici, i njihova kultura nestaje u sveopštoj globalizaciji.

 PETAK 21.07.2017. GODu 20 i 15 h

  1. BORBA PETLOVA -SAD

30', 2016
Danas ilegalne, ali, za pripadnike tradicionalnih zajednica na ostrvu Bali nezaobilazne borbe petlova, predstavljaju i u savremenom kulturnom okruženju jedan od markera identiteta.

  1. LICA IZ DETINjSTVA -Bosna i Hercegovina – RepublikaSrpska

5' 30''
Svaki čovek ima ulicu svoga detinjstva, i na taj način, putem ličnih sećanja, održav a živim kulturne markere društvene zajednice kojoj pripada. Jedan od njih je iMilorad Nikolić iz Prištine…

3. PSI NISU TERORISTI -Iran iIrak
3', 2015
Film Psi nisu teroristi je kratka forma o politički definisanim kulturnim obrascima u autoritarnim državnim sistemima. Film govori o pojedincima i njihovim stavovima, koji su dovodili do represije diktatora.

SUBOTA 22.07.2017. u 20 i 15 h
Čekajući voz i kišu -Francuska
25', 2015
Sela u pustinjskim predelima Burkine Faso i u savremeno doba preživljavaju zahvaljujući minimalnim količinama hrane i vode. Značajni izvori za preživljavanje u sušnim periodima jesu iostaci hrane i voda u plastičnim flašama, koje pored pruge ostaju za putnicima iz voza. Antropološki oblikovani portreti starijih i mladih seljana govore o nekadašnjoj kolonijalnoj istoriji i savremenim egzistencijalnim izazovima.

 

valis

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

zup

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login