imageAbrašević sinoć imao premijeru predstave "Maratonci trče počasni krug". Predstava je odigrana u okviru Tešnjarskih večeri i podsetila na pitanje šta je sa najavom grradskog pozorišta.

Iako na visokim temperaturama leti nije prijatno boraviti u sali Centra za kulturu jer nema klima uredjaja, sala je za premijeru predstave "Maratonci trče počasni krug " bila ispunjena do poslednjeg mesta.Ulaz na ovu predstavu bio je besplatan i praktično poklon gradu za Tešnjarske, a glumačka ekipa potpuno valjevska.

Reditelj je Miroslav Trifunović, kostimograf Branka Šišinački Obradović, a scenografiju dizajnirao Dušan Arsenić. Igraju : Ljubivoje Bube Marković, Branko Antonić, Dragoslav Parezanović, Božidar Milić, Maja Djurić, Petar Ninić, Goranka Kalember Lučić, Miroslav Mandić i Dragan Čolić.
Ova predstava praktično jeste valjevski proizvod i vraća nas na početak priče vezane za pozorište u Valjevu.
U ovoj godini za realizacijuu projekta pozorišta grad je opredelio 3 miliona dinara u gradskom budžetu za šta se moglo čuti da teško da je dovoljno samo za administrativne poslove osnivanja jednog pozorišta, a kamoli njegovog kadrovskog i materijalnog opremanja. Generalnni stv na okruglom stolu koji je održan povodom priče o pozorištu bio je da Vasljevu treba pozorište , ali kakvo? Nova pitanja odnosila su se na dileme da li je to projektno pozorište, stalno pozorište i na kraju šta od toga mi možemo da isfinansiramo.

image Činjenice i podaci iz Centra za kulturu govore da Valjevci posećuju pozortište mnogo više ukoliko u predstavi igraju velika glumačka imena u odnosu na predstave sa manje poznatim glumacima. Da Valjevo može imati u stalnom glumačkom ansamblu poznata imena odmah je odbačeno jer za to nemamo novca. Pozorište traži i mnoogo više od glumaca , kompletnu ljudsku i materijalnu podršku za svaku predstavu pa se tada moglo čuti da pozorište mora imati bar 15 stalno zapsolenih ljudi. Ni za ovakav način rada nemamo novca.
Jedna od informacija potom glasila je da postojeći Centar za kulturu može biti preimenovan u Pozorište "Milovan Glišić" pokazala se kao pravno teško ostvarivo, ali možda donekle moguće rešenje.
Ipak nepoznato je koliko se daleko stiglo u tome i da li su poslovi prevodjenja počeli pa i da li je ministarstvo jasno potvrdilo da je to moguće?
Ipak preimenovani Centar za kulturu zahtevao bi nova zapošljavanja jer postojeći kadrovi ne zadovoljavaju potrebe pozorišta. Zapošljavanje trenutno nije dozvoljeno.
Stiče se utisak da formiranje pozorišta jeste preveliki "zalogaj" za Valjevo.
Sinošnja premijera praktično pokazuje da ideja projektno finansiranog pozorišta zapravo jeste nama najbliža mogućnost po kojoj bi grad opredeljivao novac za samu realizaciju predstave potpuno tematski sa unapred predloženim projektom.
Od okruglog stola do danas prošlo je dosta vremena i grad nije za sada napravio ozbiljniji iskorak u pravcu formiranja pozorišta.
Ako ćemo iskreno, o stalnom pozorištu govori se već godinama unazad i još iskrenije ta ideja nikada nije realizovana uglavnom zbog nedostatka novca ne samo za osnivanje već za kasnije funkcinisanje. Ali priča o pozorištu ne iziskuje sredstva i o tome možemo uvek iznova govoriti. Pa, ko zna možda jednog dana...

 

 

valis

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

zup

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login