imageSpomenik Žikici Jovanoviću Špancu u parku Vide Jocić našao se na meti huligana. Pored činjenice da je ruženje bilo kog spomenika za svaku osudu u ovom slučaju se radi i o radu čuvene srpske vajarke Vide Jocić.

Nije retkost da u Valjevu fasade zgrada osvanu ižvrljane sprejevima , a ne retko se u poslednje vreme na meti huligana nadju i spomenici. Tokom prošle godine nepoznata lica su naružila park na Petom puku iscrtavši bele krstove na spomen pločama. Jučerašnji učinak hiligana je unakažena bista narodnog heroja Žikice Jovanovića Španca u parku na Jadru.
Specifičnost samog parka je u tome što su u njemu na jednom mestu , kao potpuno jedinstven prikaz, izloženi radovi čuvene vajarke Vide Jocić po kojoj je i sam park dobio ime. Upravo po njenim radovima koji su u parku izloženi Valjevo je posebno prepoznato kao grad koji neguje umetnost i stvaralaštvo.
Nepoštovanje i nepoznavanje sopstvene istorije huligani su iskazali crvenim sprejem ižvrljavši lice narodnog heroja. A kao grad došli smo u situaciju da su nam video kamere i nadzor neophodni na svakom koraku i svakom uglu. Kante za smeće, žardinjere, sadnice stabala sve je to na meti onih koji kupivši sprej misle da su kupili grad.
Iako postoje napori i brojna nastojanja da se ovakvom ponašanju stane na put, a vinovnivci kazne sama činjenica da, primera radi, LED trake na našim mostovima koje su neprestano na meti huligana u ovom trenutku rade samo mestimično, što neminovno navodi na pomisao da je neprestano ulaganje neisplativo u ovom slučaju.
Na žalost i mnoge druge stvari poput mobilijara u gradu na mnogo mesta su vidno oštećene i uništene, a grad i dalje ima ogromna godišnja izdvajanaj za njihovu popravku.
Bez obzira na kasnije političke i ideološke podele, Žikica Jovanović Španac deo je istorije ovog grada, a negirajući sopstvenu istoriju negiramo sami sebe.

S.V.

 

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login