imageVeć osamnaest godina izgradnja nove Šeste škole je tema u Valjevu. Projekat škole za to vreme pretrpeo je brojne izmene, a na ovom objektu brojni su ubirali političke poene po različitim osnovama.

Radovi na izgradnji ove škole počeli su 2000 godine sa prekidom do 2003. godine i do tada je uloženo 50 miliona koje treba revalorizovati prema vrednosti dinara. U radove od 2009. godine i 2010-te uloženo je oko 147 miliona dinara od čega je 118 miliona dinara obezbedio grad u budžetu, a 28 miliona je dalo ministarstvo prosvete sa poslednjih 150 I dodatnih 25 miliona od ministarstva u školu u Brdjanima uloženo je više 300 miliona dinara. Škola se gradi već 17 godina i za sada je moguće  najbliža realizaciji.
„ Na tom objektu se do sada promenilo, mislim da neću pogrešiti  ako kažem, sto izvodjača radova. Projekat je menjan nekoliko puta jer je menjan i zakon o obrazovanju koji uvek doda ili izmeni neka pravila i u izgradnji objekata ove namene. Ja se ranije nisam bavio tim objektom , nije bio u mojoj nadležnosti , ali sada je sve na kraju i zaista ono što je tako davno počelo mora jednom da se završi. Prva stvar koju sam uradio jeste da je oformljena jedna komisija koja je podrazumevala stručnjake iz različitih oblasti kako bismo ispitali da li postoje nedostaci koje treba ispraviti. Ne biste verovali šta je sve ustanovljeno i šta je sve moralo naknadno i dodatno da se uradi. Ako bih vam rekao da je recimo grejanje uradjeno tako da je na jednom mestu prekinuto doslovce pa nastavljeno negde dalje , da li biste mi verovali. To je neko wifi grejanje  jel? I to smo morali da otklonimo i saniramo , kao i još niz propusta. “, kaže Dragan Jeremić zamenik gradonačelnika.
Na pitanje Vamedie šta je sada razlog što moguće otvaranje nije realizovano Jeremić navodi da najpre ne treba zaboraviti da javnih nabavki nije bilo i duže od dva meseca. „Javnost to već zna. Neophodne izmene su izvršene do jednog nivoa, a onda je sve stalo. Ja sam zaista verujući da je jednom agilnošću i zalaganjem moguće nadoknaditi izgubljeno vreme, ali  sam i ostavio nekih 20% verovatnoće da se to ne desi. Za neke stvari i činjenicu da se toliko  čeka, toliko propusta napravi u vezi tog objekta za 17 godina  neko bi morao debelo da odgovara. Al mislim da je to sada kasno. Birokratija je poseban segment u celoj priči. Takav način razmišljanja i rada je do sada nisam video u svojoj karjeri“, kaže Jeremić.
 On navodi da je još u julu dostavljen plan javnih nabavki i da je tada istovremeno pokrenuta procedura oko tehničkog prijema za koji kako kaže, ne postoji relana potreba da traje duže od mesec dana. Ali ništa od svega toga nije realizovano.
„Ja sada čujem da nije popularno govoriti ili raditi nešto na ovom objektu da to donosi negativne neke poene. Ali to je objekat koji najpre treba gradu, potom doveden je do samog kraja i treće ovde su gradjani ulagali godinama bilo da se radilo o lokalnom ili republičkom budžetu. Pa šta sad hoćemo da dignemo ruke od toga i kažemo „Džabe ste krečili“.  Ovde se radi o interesu grada, a politički poeni , pa kako se stiču tako se i gube“, navodi Jeremić.
Preseljenje škole posebno je značajno za grad i sa jednog drugog aspekta , a to je opremanje stare škole za potrebe MOC-a, za koji Jeremić veruje da je šansa Valjeva.
„Ovo kašnjenje dovodi do kašnjenja mnogih drugih stvari prvenstveno vezano za MOC. Sada kada imamo podršku ministarstva da taj projekat realizujemo ne bi trebalo da dozvolimo sebi da šansu propustimo.  A ja neću odustati, bilo to nekom popularno ili ne  jer ostalo je još tako malo da sve završimo,  a na prvom mestu neću dozvoliti da deca udju u objekat dok sve dozvole i prijemi ne budu završeni. Da li će to biti za zimski raspust ili neki drugi to ne zavisi od mene već od svih tih procedura koje rade drugi ljudi. Ja očekujem da budu posvećeni tome kao što sam i ranije očekivao, a da li će, pa videćemo. Što se tiče držanja konferencija za štampu ispred samog objekta i performansa u stili Monti Pajtona imam poruku „Ko igra za raju (čitaj bavi se jeftinim populizmom) i zanemaruje taktiku, završiće karijeru u nižerazrednom vratniku“, kaže Jeremić.

S.V.

 

 

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login