imageBela voda reke Kolubare povremeno proteče koritom. Po ovom pitanju niko ne reaguje, a potpuno je nepoznato o čemu se zapravo radi i ko je i šta ispustio u reku.

Samo par dana nakon što su Valjevci mogli da u reci vide desetak pataka , Kolubara je protekla kroz grad obojena. Po saznanjima Vamedie na ovu pojavu trebalo je da reaguje firma Cassini fishing koja se stara o Kolubari i drugim vodama zapadne Srbije. Odgovore na pitanja vezana za reagovanje u ovakvim slučajevima Vamedia je zatražila od Rafaila Mitrovića vlasnika „Eko ribarstva” koje je nekada gazdovalo vodama .
„ Na to je trebalo da reaguje Cassini fishing jer su oni nadležni. Morali su po službenoj dužnosti da reaguju. Da najpre izadju na lice mesta i ustanove o čemu se radi, da li samo o promeni boje ili uginuću ribe i potom pozovu svog inspektora koji obaveštava policiju , tužioca. Oni imaju stalno zaposlene radnike u Valjevu iako su iz Arilja”, objašnjava Mitrović.
Sam navodi da nije znao niti čuo da se ovakve stvari dešavaju , ali kaže da je nedavno naslovnu fotografiju ipak negde video.
Gradjani su fotografisali i izmedju sebe komentarisali , ali nije poznato da je biko neke druge reakcije. Javnost bar o tome zvanično nije obaveštena. „ Bilo je potrebno da gradjani koji su to uočili prijave policiji. Ja dok sam bio direktor tog područja imali smo stotine sličnih akcidenata i ako neka firma napravi takav akcident mora da se reaguje u roku od sat vremena. Da je prijavljeno policiji ona bi sigurno adekvatno reagovala”, kaže Mitrović.
Gazdovanje vodama praktično znači da država ustupa na gazdovanje nekom ribarsko područje. Izabrana firma vrši potom nadzor nad svim rekama i jezerima na nekom području. U slučaju Valjeva to je preduzeće Cassini fishing iz Arilja.
„Oni nemaju nadležnost nad izvodjenjem radova u forlandu reke recimo, ali su dužni da obaveste ministarstvo i vodoprivrednog inspektora ukoliko to uoče. Sami tu ne mogu ništa , ali oni postupaju kada se radi o zaštiti ribljeg fonda , dakle kao ribočuvari. Postupaju kada je voda u pitanju jer ona može da ugrozi riblji fond”, navodi Mitrović.
Mitrović kaže i da je neophodno da gradjani reaguju ukoliko primete ovakve pojave kako bi se one ispitale i sankcionisale.

Na kraju jasno je šta je čija nadležnost, ali ako imamo ovakve pojave i na njih niko ne reaguje. Ako se na reci Gradac godinama brana nije očistila, ako su izgradjeni u forlandu reke objekti i nikom ništa , s pravom možemo da se zapitamo – Ko štiti naše reke? Da li je zaštita reka samo ako naplatite kaznu ribolovcu bez dozvole ili je mnogo više u pitanju?

S.V.

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login