imageSve je izvesnije da će Narodni muzej dobiti novog direktora. Spekulacije na ovu temu koje postoje već neko vreme praktično su dobile smisao promenom Statuta Muzeja u kome se definišu neka nova pravila upravo vezana za izbor direktora.

Predlog izmene statuta Narodnog muzeja nije prošao na sednici komisije za statutarna pitanja, a pojedini članovi komisije već nakon te sednice imali su stav da je očito da se izmene unose zarad smene direktora.
Aktuelni direktor Muzeja drVladimir Krivošejev u Valjevu je već odavno poznat kao čovek koji je Muzej vratio u život i čijim je radom Muzej postao jedan od najboljih u Srbiji , a broj poseta desetinu puta porastao.Ipak aludirajući na njega aktuelni član Veća zadužen za kulturu Dejan Bogojević je rekao da se očito radi o „kultu ličnosti” ne navodeći uspehe Muzeja prethodnih godina. „Deluje mi  neverovatno da ćemo doći u situaciju da menjamo jednog vrlo uspešnog i kompetentnog direktora, koji je Muzej podigao iz tavorenja i doveo ga do visoko ranigiranih muzeja u Srbiji", rekla je  odbornica DS-a Milka Erić Vasiljević na sednici Skupštine.
Promene u Statutu koje su izglasane odnose se na kvalifikacije direktora pa je primetno da se standardi za ovo radno mesto spuštaju  definicijom da  direktor može da ima završen fakultet "u okviru obrazovno-naučnog polja društveno-humanističkih nauka". Predjašnji Statut zahtevao je da  direktor Muzeja može biti lice  koje je završilo filozofski fakultet, grupe - istorija, istoroja umetnosti, etnologija i arheologija. Još’ jedna dodatna izmena pokazuje da sada po novom Statutu nije potrebno da direktor ima položen stručni ispit zakonom propisan za rad u Muzejima. Ne mora dakle ni po zakonu.    
Iako smene nisu novina i neke mogu doneti osvežavajuće promene i drugačiji pristup radu, ostaje utisak da su standardi podredjeni politici i smenjivosti po političkom ključu.
U skupštinskom holu odbornici su komentarisali i potencijalne kandidate, a medju njima najviše se govorilo o Jeleni Lekić Nikolić, trenutno zaposlenoj u Muzeju, članu SNS-a , koja se u Muzeju obrela  zahvaljujući bliskosti SPS-u nakon gašenja Doma omladine kada za njenim radnim mestom u Centru za kulturu nije postojala potreba . Ipak ova informacija ostaje nezvanična i na nivou spekulacija odbornika 

S.V.

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login