imageSvake godine ista priča. Prolećna šetnja pored reke Gradac postaje „nošenje glave u torbi“ zbog velikog broja automobila . Grad i ove godine zakupio parking.

Već više od deceniju u Valjevu se beleže pokušaji da se reka Gradac očuva kao prirodna celina, a samim tim i reši problem automobila koji koriste Ulicu Prve brazde . Praktično šetalište , to već i nije jer sa prvim lepim danima veliki broj Valjevaca u „šetnju“ ide automobilom.
Nasdtojanja da se ovaj problem reši proizvela su davanje mogućnosti da gradjani ostave automobil potpuno besplatno na parkingu , odnosno parceli za koju grad plaća zakup. Sa prvim lepim danima u Valjevu , vidljivo je bilo ovog vikenda, gotovo da kao pešak odnosno šetač nije bilo moguće proći ovom ulicom.
Vozači su bez obzira na postojeći parking odlučili da do nelegalno podignutih kafića ipak dodju automobilom.
Korak dalje otišli su oni koji su bahato svirali majkama sa kolicima i bebama upozioravajući ih da se sklone jer , vidite , oni prolaze.
Da je ovaj problem nerešiv i da praktično počiva samo na kulturi gradjana Valjeva pokazalo se pre mnogo godina kada nje pokrenuta inicijativa pa i u gradskom parlamentu rasprava na ovu temu pri čemu je predloženo postavljanje rampe . Ova ideja nije zaživela. Potom je javnost bila obaveštena da će meštani tog dela grada dobiti posebne markice na automobilima kako bi se sprečilo da upravo svi mogu mahnito voziti ulicom koju većina doživljava kao šetalište. Ni ova ideja nije realizovana . Bunili se meštani , a izvesno i vlasnici nelegalnih kafića .

image Još u maju 2016. godine tadašnji direktor Direkcije Dragan Jeremić rekao je odgovrajući na pitanje novinara , ima li uopšte rešenja za ovaj problem sledeće:„ To je nemoguće, verujte da smo sve pokušali , nema druge saobraćajnice kojom gradjani mogu da komuniciraju. Imamo problem i sa meštanima i sa ugostiteljskim objektima. Jedini način da se to reši je kružni put koji bi bio spojen u Deguriću i da ulica bude jednosmerna . Pokušali smo da uradimo stazu sa druge strane reke , ali je poplava promenila konfiguraciju obale tako da to ostaje da se uradi“.
Nova vlast nije smatrala da je to neophodno, ali ne treba zaboraviti da su meštani sa druge strane reke biloi prvi koji su prree poplave gradu postavili nerealne zahteve ukoliko baš sa te strane grad poželi da napravi stazu.
U medjuvremenu na reci Gradac postavljene su pečurke sa klupama, info table.

image U ovom trenutku mogli bismo da budemo zahvalni onima koji su svoje automobile parkirali na za to predvidjenom mestu, a izvesno mogli bismo da izvedemo i zaključak o tome koliko namje stalo do ove reke, koliko nam je stalo do naših sugradjana i na kraju koliko smo naučili da budemo bahati?

S.V.

 

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login