imageSajt Pištaljka piše da je Viši sud u Valjevu odbio da privremenom merom zaštiti uzbunjivača Vladimira Pantića iako je utvrdio da je on zbog ukazivanja na nezakonitosti pri izdavanju građevinskih dozvola, na čemu je kao pravnik radio u gradskoj upravi Valjeva, premešten na drugo radno mesto.

Po navodima na ovom sajtu, Sudija Višeg suda u Valjevu Mitar Đenisić odbio je predlog za određivanje privremene mere kojom bi Pantić bio vraćen na stari posao s obrazloženjem da bi grad Valjevo pretrpeo štetu pošto bi morao da izvrši reorganizaciju poslova i menja sistematizaciju radnih mesta u Odeljenju za urbanizam i građevinarstvo.
Vladimir Pantić je svojim rukovodiocima ukazao na nezakonitosti prilikom izdavanja građevinskih dozvola, upotrebnih dozvola i drugih odobrenja za investitore. Na taj način su, kako je upozoravao uzbunjivač, pojedini investitori dolazili do stambenog ili poslovnog prostora uz manje troškove. Osim toga, Pantić je prijavio da se usled kršenja propisa pri izradi dozvola zidaju objekti koji nemaju prilaze za osobe sa invaliditetom, decu i stare.
Ubrzo nakon ukazivanja na nezakonitosti uzbunjivač Pantić je počeo da trpi pritiske od svojih šefova, pa čak i pretnje da će snositi posledice ukoliko ne izradi nezakonite akte i ne udovolji zahtevima određenih investitora. Dan pošto je firmama „Gorenje“ i „Gejt“ odbio da mimo propisa izda građevinske dozvole i sačinio rešenja o odbacivanju njihovih zahteva, uručeno mu je rešenje o premeštaju. „Neposlušni“ uzbunjivač sklonjen je sa mesta na kojem je imao uvid u dokumentaciju o građevinskim dozvolama na posao u Odsek za vanredne situacije i poslove odbrane, koji je u drugoj zgradi. Posle Pantićevog premeštaja pomenuti investitori su dobili dozvole iako je građevinska inspekcija utvrdila da su oni već otpočeli gradnju i da shodno tome uslovi za izdavanje građevinskih dozvola nisu bili ispunjeni.
Vladimir Pantić je na nepravilnosti ukazao načelniku gradske uprave Valjeva i licu određenom za prijem informacija o uzbunjivanju, sve u skladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača. Po Pantićevim prijavama ništa nije urađeno, pošto su ih nadležni odbacili s obrazloženjem da slučajevi na koje on ukazivao ne predstavljaju nezakonitosti. Uzbunjivač Pantić je nakon premeštaja podneo krivičnu prijavu za bespravnu gradnju protiv odgovornih iz preduzeća „Gorenje“. Takođe, krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Valjevu podneo je i protiv odgovornih lica gradskih uprava zbog prikrivanja krivičnog dela bespravne gradnje i trgovine uticajem.
U gradskoj upravi Valjeva premeštaj uzbunjivača su obrazložili novom sistematizacijom. Kadrovskim planom za 2018. godinu usvojenim u Skupštini grada Valjeva predviđeno je zapošljavanje novih 40 radnika u Odeljenju za urbanizam i građevinarstvo odakle je Vladimir Pantić premešten. Novi kadrovski plan napravljen je zbog povećanog obima posla, ali za uzbunjivača Pantića, diplomiranog pravnika sa položenim državnim ispitom, nije bilo mesta. On je prebačen u Odsek za vanredne situacije i poslove odbrane gde nema posla.
Kako navodi Vladimir Pantić, ovim premeštajem se vratio na nivo početnika, zaustavljen mu je profesionalni napredak i sada sa pripravnicima izrađuje analize o potencijalnim vanrednim situacijama. Zbog toga se žalio i Žalbenoj komisiji Grada Valjeva, ali bez uspeha.
U primeni Zakona o zaštiti uzbunjivača, a po evidenciji Pištaljke, ovo je prvi slučaj koji se vodi pred Višim sudom u Valjevu. Vladimir Pantić pokušava da ostvari sudsku zaštitu kao uzbunjivač uz pravnu pomoć advokata Pištaljke i na odluku višeg suda o odbijanju privremene mere uložio je žalbu, navodi Pištaljka.

 

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login