imageValjevska bolnica proglašena je krivom od strane Osnovnog suda u Valjevu po tužbi Mirjane i Biljane Bogdanović zbog zamene tela u mrtvačnici njihove majke Branke. Sud naložio da se zbog ovog propusta isplati odšteta ćerkama pokojnice.

Branka Bogdanović je preminula 16.jula prošle godine u svojoj kući oodakle je prebačena u mrtvanicu Opšte bolnice u Valjevu. Na dan sahrane Bogdanović je trebala da bude prebačena na Novo groblje u Valjevu , ali je kako je Osnovni sud ustanovio u postupku koji je vodjen, greškom prebačena u Beograd. Dva sata pre početka sahrane ćerke pokojnice Mirjana i Biljana su saznale da telo njihove majke nije u Valjevu. Telo Bogdanovićeve umesto na Novo Groblje poslato je za Beograd umesto tela preminule Vukosave Stojić iz Beograda.
Da Bogdanovićeva ne bude sahranjena u beogradu na Orlovači , ćerke pokojnice mogu da zahvale Ivici Aleksiću iz radnje za pogrebne usluge koja je bila angažovana za sahranu pokojne Bogdanović. Isti se lično uputio u Beograd gde je sahranjivanje sprečeno.
Kako je Vamedia svojevremeno pisala o ovom slučaju, poznato je da su ćerke pokojnice bile ogorčene zbog postupka bolnice , ali i razočarane činjenicom da se Bolnica nije ni izvinila zbog situacije koju je izazala. One su odmah nakon toga pokrenule tužbu .Tokom suđenja, Bolnica se “branila” da je telo Branke Bogdanović u mrtvačnicu doveženo bez identifikacionih podataka, pa je prilikom izdavanja leša zaposleni u mrtvačnici “postupio po propisima”, pošto je srodnika Vukosave Stojić pitao da li je ona umrla “u bolnici ili kod kuće”, nakon čega je tražio da je prepozna, posle čega mu je izdao leš. Ispostavilo se, međutim, da Vukosavim srodnik uopšte nije prepoznao svoju rođaku, već je preuzeo leš Valjevke.” Bolnica nije dokazala da su zaposleni u mrtvačnici radili kako treba, jer nije ispoštovana procedura da se prilikom preuzimanja tela na uvid dostavi identifikacioni dokument sa fotografijom pokojnika i potvrda o smrti. Sem toga, radnik mrtvačnice nije postupio profesionalno i sa povećanom pažnjom, već je identifikaciju sveo samo na to da srodnika pita gde je pokojnica umrla i da je potom vizuelno identifikuje. Opisanim štetnim događajem duboko su povređena prava tužilja na poštovanje porodičnog života, jer su u posebno teškom trenutku za njih, kao što je smrt majke, propustom zaposlenih bolnice tužene dovedene u situaciju da bude povređeno pravo na uspomenu na njihovu majku, tako što su se prvo suočile da se sahrana neće održati u zakazano vreme, niti su znale da li će uopšte biti održana”, navodi se u presudi Osnovnog suda.
Iako obe ćerke tvrde da ništa ne može nadomestiti traumu koju su preživele ipak smatraju da je iz svega proizašlo nešto dobro, a to je činjenica da je Opšta bolnica u Valjevu značajno pooštrila proceduru prilikom prepoznavanja, prijema, smeštaja i transporta preminulih lica. Ta procedura je na snazi od 21. novembra prošle godine i po njoj je obavezno da se uz telo pokojnika pri prijemu nalazi primerak potvrde o smrti, dok se prilikom preuzimanja tela obavezno dostavlja identifikacioni dokument i obavlja obavezna vizuelna identifikacija leša.
Kako na kraju navode, sud je postupio po zakonu , a od Bolnice izvinjenje nikada nije dobijeno.

S.V.

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login