imageGrad Valjevo se po svoj prilici ne može nadati sredstvima za igradnju info centra na Divčibarama od strane države. Razlog tome je u činjenici da takav centar na Divčibarama već postoji. Grad ima mogućnost da gradi sam ili postigne dogovor sa Eparhijom koja je vlasnik takvog objekta na Divčibarama.

U samom centru Divčibara odmah pored crkve izgradjen je Vizitorski centar sa Konakom koji inače koristi Eparhija valjevska , odnosno SPC. U prizemlju zgrade nalazi se suvenirnica u kojoj s emogu kupiti crkveni i suveniri Divčibara. Za pretpostaviti je da je suvenirnica takodje crkvena . Ovaj centar koštao je državu Srbiju 63,4 miliona dinara, a gradnja se odvijala u nekoliko faza počev od 2008. godine , zaključno sa 2012. godinom kada je objekat i stavljen u funkciju.
S obzirom da na samoj tabli Konaka stoji da je objekat gradjen od 2003 do 2011. godine nejasno je kako su finansijske tranše izvršavane 2008. godine 16 miliona , 2009. godine 30 miliona dinara i 2012. godine 17,4 miliona dinara. Nerazumljivo je da li je država zapravo retroaktivno finansirala neke radove ili je država nakanadno uklkučena u ceo posao. Uoastalom , kako god da je to izvedeno, Grad Valjevo se tu ne poominje niti je učestvovao. Ipak Grad valjevo je lokalna samouprava u državi Srbiji kojoj pripadaju resorna ministarstva u to vreme regionalnog razvoja i ekonomije pa je za pretpostaviti da je grad trebao da dobije svoje pravo korišćenja. Ako ga je i dobio , Grad nikada nije koristio nijednu prostoriju ovog objekta dok se konačište izdaje , suveniri prodaju i sve se sliva samo u jednu kasu SPC.
Ipak ako je verovati poszavljenoj tabli trud oko izgradnje objekat uložili su Vladika Milutin i protojerej stavrofor Stojadin Pavlović.
Nije loše znati da u ovom trenutku grad praktično o mogućem dobijanju prostora u ovom objektu bar zna da treba da razgovara sa ova dva lica. Sam Vizitorski centar kako ga je bar država vodila dok ga je finansirala ima druge zadatke, a to je pre svega u svrhu turizma. Pa je ovde logično pretpostaviti da je Crkva preuzela na sebe ulogu turizmologa odnosno Turističke organizacije Valjevo. Koliko je Vamedia uspela da sazna ovaj Vizitorski centar nikada to zapravo nije ni bio. Crkva je domišljato iskoristila neagilnost valjevskih vlasdti u proteklim godinama po pitanju turizma i dobila potpuno nov objekat sa kojim raspolaže na način kako njoj odgovara.
Grad može da pregovara i možda dobije jednu prostoriju na korišćenje uz nadoknadu ili Božjom promisli eto na dar. Ali i ne mora. Grad može samostalno da izgradi svoj mali info centar , mali jer je pomenuta gradjevina ozbiljna investicija za koju grad nema para, a izvesno država neće dva puta finansirati isto.
Ako su se gradski funkcioneri promenili od 2003 ili 2008 . godine na ovamo to ne znači da su se promenili crkveni velikodostojnici i da su prosto nestali ljudi koji su možda tih godina sa pozicije grada informisani o tome šta se pa to gradi na Divčibarama. Dakle , postoji način da neko i saopšti šta je tada bilo dogovoreno, a šta sada jeste situacija.
Kolikoće para grad eventualno izdvojiti izvesno zavisi od veličine objekta, ali da će po ugledu na crkvu izdavati sobe teško je zamislivo .

S.V.

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login