imageUkoliko invalid Živko Ristić ne preda u sudsku pisarnicu dokaz o uplati takse , sud će mu zapleniti imovinu. Iako je uplata izvršena predaja dokaza pisarnici za Živka je nemoguća jer je invalid u kolicima, a za ulazak ne postoji rampa.

Iako su u više navrata do sada lica u invalidskim kolicima pokušavala da skrenu pažnju javnosti da su im mnoge institucije u gradu nedostupne zbog nepostojanja rampi . čini se da ovom pitanju nikada nije posvećena dovoljna pažnja. Jer da jeste naš sugradjanin Živko Ristić (56), vojni invalid u kolicima mogao bi da bez problema izmiri sve svoje obaveze prema sudu kao i svi ostali gradjani Valjeva. Ipak to bez rampe kojom bimu se omogućio pristup nije moguće.
Da je stvar vrlo ozbiljna pokazuje podatak da nakon plaćene sudske takse dokaz o uplati Ristić treba da dostavi u pisarnicu Višeg suda što je za njega u najmanju ruku nemoguća misija. Ipak ukoliko to ne učini sud će mu pleniti imovinu, a izvesno pleniteljima ne treba rampa da bi mogli da izvrše svoj posao.

image Živko, ni manje ni više, već pune dve decenije vodi sudski spor sa EPS-om koji je počeo od toga da su oni tužili njega za dug za struju koji je nastao na njegovoj očevini u selu kod Ljubovije, pa se onda dokazalo da dug ne postoji jer je greškom ljubovijske Elektrodistribucije obračunat za pogrešan potrošački broj. EPS ga je, međutim, potom dužio za neplaćenu kamatu za period neplaćanja nepostojećeg duga, a onda i za bespravno priključenje, da bi konačno Živko tužio EPS za diskriminaciju i taj proces je u toku pred Višim sudom u Valjevu.
„Pošto u sud ne mogu da uđem, jer ne postoji rampa za moja kolica već fizička prepreka u vidu stepenica, na početku ovog poslednjeg procesa sam podneo zahteve Višem sudu i Ministarstvu pravde da mi omoguće da prisustvujem ročištima, na šta imam puno zakonsko pravo. Rešenje je pronađeno u tome što se ročišta po mojoj tužbi protiv EPS-a održavaju u prizemlju zgrade susednog Privrednog suda, gde mogu da nesmetano uđem kolicima. Problem je, međutim, što dokaze o uplati sudskih taksi moram da predam na pisarnici Višeg suda, u koji ne mogu da uđem,“ ispričao je Ristić novinarima koji su ga zatekli ispred stepenica suda.
Na njegovu adresu već je stiglo obaveštenje o prinudnoj naplati ukoliko dokaz sudu ne bude dostavljen, ali je osnovno potanje kako da to Ristić učini. On kaže da ovo nije prvi put da ima ovaj problem.“ Već sam imao isti problem, iako ja odmah po prispeću naloga ispoštujem svoju zakonsku obavezu i taksu uplatim tamo gde mogu da uđem kolicima. Dokaz o uplati, međutim, ne mogu da dostavim do pisarnice ni Višeg, kao i prošli put do pisarnice Osnovnog suda. Isped tog suda sam prošlog meseca bio dva sata, zaustavljao slučajne prolaznice i molio za uslugu, da papir o uplaćenoj sudskoj taksi predaju na pisarnicu. Isto to radim i sad“ kaže Ristić koji očito mora da se osloni na dobre ljude koji bi obavezu dostavljanja papira sudu mogli da izvrše umesto njega.
Kako Ristić navodi u Srbiji je duže od deset godina na snazi zakon koji obavezuje državne i javne institucije da urede ulaze tako da ih mogu koristiti osobe sa invaliditetom, ali se očito mnogi toga ne pridržavaju. Dok se očito zakon konačno ne počne poštovati Ristić će biti samo jedan od mnogih sugradjana koji može doći samo do stepenica i tu čekati samilost prolaznika.
S.V.

 

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login