imageU sredu, 18. aprila 2018. godine u 19 časova, u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića" u Valjevu, biće otvorena izložba slika i crteža akademika Miodraga Miće Popovića, jednog od najznačajnijih i najintrigantnijih umetnika XX veka u Srbiji.

Pred publikom će se naći 16 slika rađenih uljem na platnu ili kombinovanom tehnikom i dva crteža, nastalih u periodu od 1936. do 1989. godine. Tu je i portret našeg slavnog umetnika koji je naslikala njegova supruga, slikarka, Vera Božičković Popović. Izložena dela predstavljaju retrospektivu Mićinog celokupnog umetničkog delovanja i stvaranja, od poetskog intimizma i građanskog realizma, preko ekspresionizma do stila inspirsanog našim srednjovekovnim freskama i folklorom, enformela, da bi se 70-tih godina dvadesetog veka ponovo vratio realizmu reko figuralnog slikarstva i mrtve prirode. Hronološki prva slika „Čukundedina kuća u Loznici" nastala je kada je Mića imao samo trinaest godina i ne pripada periodu njegovog profesionalnog bavljenja slikarstvom, ali je važna jer pokazuje njegov veliki umetnički talenat.
Slikar i akademik, ali i scenograf, reditelj i književnik, Mića Popović, rođen je 1923. godine u Loznici. Bio je deo one sjajne generacije intelektualaca, o kojoj i danas govorimo kada želimo da ukažemo na visoke domete srpske kulture: Kosa Bokšan, Petar Omčikus, Vera Božičković, Mileta Andrejević, Bata Mihajlović, Borislav Mihajlović Mihiz, Pavle Ivić, Mihailo Đurić, Dejan Medaković i drugi…Ovi, tada mladi ljudi, od početka su pružili duhovni i umetnički otpor krutim i ispraznim društvenim normama u posleratnom Beogradu i Jugoslaviji, kao i sivilu, nemaštovitosti i osrednjosti u umetnosti tog vremena.
Uprkos upornim i „maštovitim" represijama države, ova grupa umetnika je opstala, slikala, pisala, stasavala u svakom pogledu, rasla…Tako je i prva samostalna izložba Miće Popovića, 1950. godine u Paviljonu na Kalemegdanu, gde je bilo izloženo 160 radova, naišla na sjajan prijem javnosti. To će biti skoro kao pravilo u Mićinom stvaralaštvu – država ga je ignorisala, javnost duboko poštovala njegovo delo. Umetničko i ljudsko. Izložbu u SANU 1980. godine posetilo je 500.000 gledalaca. „To je bio svojevrsni referendum o tome šta umetnost treba i može sa znači" rekao je Mića.
U svom dugom slikarskom veku Mića Popović je uradio veliki broj slika i crteža. Za svaku sliku se dugo i opsežno pripremao i radio po nekoliko crteža, smatrajući da slika nikada nije definitivno završena i da se na njoj uvek može ponovo raditi. Na isti način odnosio se prema svakom svom umetničkom čedu, bilo da se radi o filmu, pozorištu, eseju, pa su zato dometi njegove umetnosti vrlo visoki i kao takvi će ostati i u budućnosti da svedoče o „antičkom heroju u olovna vremena". Ova izložba je realizovana zahvaljući Centru za kulturu „Vuk Karadžić" iz Loznice u okviru koga se nalazi Legat našeg slavnog umetnika.
Izložba će biti otvorena do 16. maja 2018. godine.

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login