imageIako u Srbiji važi pravilo da se po šljivu ide u Čačak, valjevski kraj ne zaostaje sa proizvodnjom šljive, a ako je suditi po podizanju zasada poslednjih godina šljiva se u ovaj kraj vratila na velika vrata.

Tek proleće i ucvetale voćke skreću nam pažnju na voćarsku proizvodnju ovog kraja. Gotovo uvek u javnosti aktuelna je priča vezana za malinu, ali iz realnih podataka vidljivo je da je šljiva dominantna. „Mi kao zapadna Srbija u ukupnoj proizvodnji maline u Srbiji učestvujemo sa nekih 20%, što nije mnogo. Sigurno da je priča koja se svake godine aktuelizuje oko cene maline sigurno doprinela tome da se misli da maline ima više nego šljive, ali nema . Obrnuto je“, kaže direktor preduzeća Agrorazvoj, u čijoj je nadležnosti ruralni razvoj, Bojan Bošković.
Nekada je u valjevskom kraju u sezoni kada šljiva stigne na rod gotovo na sve strane mirisala i šljiva i rakija. Kako sada stvari stoje ta se slika ponovo aktuelizuje.
„Mi ne dajemo subvenciju u smislu same sadnice jer su iskustva koja je grad imao po tom pitanju bila loša. Grad je davao sadnice, a onda se sadnica osuši, a razloga za to može biti mnogo i potom je grad kriv. Sada svako registrovano poljoprivredno domaćinstvo samo kupuje sadnice, one moraju biti sertifikovane i nakon toga nama dolaze sa računima i dokazom da se radi o sertifikovanoj sadnici. U skladu sa katastrom poljoprivrednog zemljišta koji smo uradili i analizom gde se koje voće može saditi mi potom poljoprivredniku refundiramo iznos od 50 do 100%. Razlika postoji ukoliko će šljiva biti zasadjena tamo gde je stručna služba i analiza ukazala da šljiva uspeva i tu dajemo i 100% sredstava , a ukoliko se šljiva sadi tamo gde je pokazano drugačije iznos refundiranih sredstava može biti manji“,objašnjava Bošković.

image Cena kilograma šljive prošle godine kretala se od 38 do 40 dinara po kilogramu sveže šljive.
U valjevskom kraju velika količina šljive odlazi na sušenje gde je za kilogram suve šljive potrebno i do 4 kilograma sirove, a takodje dobar deo ide u proizvodnju rakije. U javnosti se čak spekuliše podatkom da se u našem kraju proizvede godišnje oko 2 miliona litara ovog pića.
Novi zakon o proizvodnji rakije traži od proizvodjača odredjene uslove u pogledu samog prostora , načina proizvodnje i skladištenja. Ipak svako domaćinstvo proizvodi rakiju dok se na tržištu može naći do deset valjevskih proizvodjača koji se zvanično i u skladu sa zakonom bave ovom vrstom proizvodnje . Sve ostalo troši se van zvaničnog tržišta i prodaje „ispod ruke“. Tako kupljen proizvod je praktično proizvod bez garancije kvaliteta pa je kupac takodje odgovoran ukoliko kupuje takvu robu.

Iako je teško unapred dati procenu jer na sam razvoj situacije utiče mnogo faktora, ali ako se ovaj trend nastavi po šljivu, rakiju, džem i slatko ne mora se ići samo u Čačak.

S.V.

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login