imagePo iznetim informacijama na sednici Skupštine nekadašnja Srbijanka može da se zaboravi kad je Grad Valjevo u pitanju. Iza ove fabrike ostala su samo sećanja, prazne hale I sudski sporovi.

Poslednja infromacija koja se mogla čuti u javnosti je da se čeka da sudske instance odluče da li će se u samom procesu Srbijanke suditi po bugarskim zakonima što traži tužena strana ili pak po ovdašnjim srpskim. Kako god se sudilo rešenje se blago rečeno I ne nazire.
Sada kada se ide u susret rodu raznom voću u valjevskom kraju , gorak ukus u ustima ostavlja činjenica da smo imali jednu takvu fabriku koja je podmirivala potrebe ne samo valjevskog kraja već I šire u smislu prerade I otkupa voća. Bugarska kompanija Medija svjat iz Sofije je Srbijanku u restrukturiranju kupila u aprilu 2007. (za nepuna četiri miliona evra) kao najbolji ponuđač na aukciji i svu (kupljenu) imovinu prenela na novoosnovanu firmu Nova Srbijanka, koja nije pravni sledbenik Srbijanke.
Rasprodaja fabrike počela je odmah, a da praktično novi vlasnik nije za potrebe proizvodnje nije otkupio ni jedan jedini kilogram voća. Grad se praktično u priču vezanu za Srbijanku uključio sa informacijom da se radi I o prodaji zemljišta. Ugovorom i aneksima o kupoprodaji Društvenog preduzeća „Srbijanka“, između Agencije za privatizaciju i bugarske kompanije „Medija svjat“, te rešenjem tadašnjeg Opštinskog suda u Valjevu iz decembra 2007. godine nezakonito je prodato i otuđeno građevinsko zemljište sa infrastrukturom u krugu fabrike, bila je informacija koja se pojavila svojevremeno u javnosti. Odbor poverilaca DP Srbijanka tvrdio je, međutim, da je "s obzirom na to da zemljište (tog industrijsko-prehrambenog kombinata) ima karakter državne svojine na 80,65 odsto, odnosno društvene svojine na 19,5 odsto ono (zemljište) moralo je biti procenjeno, oglašeno za prodaju i naplaćeno po tržišnoj ceni i uknjiženo kao korisničko, a ne vlasničko pravo, što u konkretnom slučaju nije učinjeno". Ukazano je i na propuste Agencije za privatizaciju, koja je sklapala kupoprodajni ugovor i dva aneksa o prodaji DP Srbijanka kompaniji Medija svjat iz Sofije, kao i tadašnjeg Opštinskog suda u Valjevu, koji je 20. decembra 2007. doneo rešenje o uknjižbi prava vlasništva nad spornom imovinom.

image Za to vreme Nova Srbijanka sklopila je ugovore sa dve bugarske firme “New express finance” i “Storko trade” o prenosu vlasništva nad imovinom na ove dve kompanije.Stečajni dužniik zatražio je pravo ništavnosti pomenutog ugovora I prenosa. Pomenute dve bugarske firme, su podnele izlučni zahtev u stečajnom postupku koji je osporen i vodila se druga parnica po toj njihovoj tužbi. Ti predmeti su spojeni I to je jedini za sada poznati efekat.

Pored zemlje u staro gvoždje prodati su proizvodni pogoni, a kako su mediji s vremena na vreme izveštavalifabriku su pljačkali I lopovi koji do dan danas nisu uhvaćeni. U martu 2012.godine, valjevska policija je uhapsila Antona Valjova, direktora „Nove Srbijanke, koji ima dvojno državljanstvo, Rusije i Bugarske, osumnjičenog da je iako je znao da je firma postala nesposobna za plaćanje poreza, njenu imovinu prodao bugarskoj kompaniji „Nju ekspres finans“ za oko dva i po miliona evra. Time su poverioci oštećeni za više od 93 miliona evra. Posle ukidanja pritvora Valujev je napustio Srbiju. Šta je bilo dalje nije poznato.Ali je poznato da su u stečaju I “Srbijanka “ DP I “Nova Srbijanka” .
I tu bi valjda bio kraj celoj priči bar dok se sudstvo ne pokrene I procesi koji se vode ne dobiju svoj epilog. Kada će to biti? U Srbiji se bar to sigurno nikad ne zna.
Za Valjevo bi kako se čulo na sednici Skupštine najbolje bilo da oboli od kolektivne amnezije I da na pitanje vezano za visoke silose na ulazu u grad odgovara : “Nemamo pojma šta je to”.
Ali pojma sigurno imaju oni koji su u toj firmi ostvarili penziju, hranili od te plate svoje porodice pa I oni koji kad oberu voće ne znaju šta bi sa njim.
Osnovno je pitanje da li je Srbijanka zapravo upropašćena samo privatizacijom? Da li je njena propast počela ranije I da li je osnivanje nekih srodnih preduzeća doprinelo na svoj način urušavanju rada?
Ipak ako se složimo da živimo u Srbiji, moraćemo da se složimo I da je odgovornost poslednje na šta možemo računati.

S.V.

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login