imagePartneri na projektu CityWalk medju kojima je i grad Valjevo, razmenili su iskustva o razvoju održive mobilnosti u dunavskoj regiji.Tehnička stručna radionica i sastanak za kapitalizaciju održani su u gradu Vajc, u Austriji, a valjevo je predstavljalo Odeljenje za razvoj .

Vajc, grad u istočnoj Štajerskoj, koji se smatra industrijskim gradom zbog nekoliko industrijskih kompanija, bio je mesto sastanka partnera na projektu CityWalk od 23. do 25. aprila. Sastanak je organizovan od strane projektnog partnera – grada Vajc. Fokus sastanka je bio na transnacionalnom učenju i razmeni iskustava u oblasti održive mobilnosti.
Partneri i tematski stručnjaci sastali su se u Centru za energetske inovacije W.E.I.Z. zbog tehničke stručne radionice koja je povezana sa radionicom za izgradnju kapaciteta i kapitalizaciju. Njen cilj je postignut: identifikovanje zajedničkih izazova unutar dunavske regije u oblasti održivih transportnih rešenja i mobilnosti (tematski broj 6), sa posebnim osvrtom na zajedničke preporuke i rešenja Strategije Evropske Unije za prioritetnu oblast 1b dunavske regije – da bi se poboljšala mobilnost i multimodalnost.
Sastanak je započeo uvodnim govorom gradonačelnik Vajca, Ervin Egenrajh (Erwin Eggenreich). Nekoliko stručnjaka za planiranje mobilnosti je pratilo tematske prezentacije: Bela Kezi (Bela Kézy), stručnjak za urbanistički razvoj, predstavio je pitanje autonomnih automobila i njihov uticaj na urbanu mobilnost, Diter Švab (Dieter Schwab) predstavio je udruženje „WalkSpace“, Harald Mesner (Harald Messner) i Martin Auer (Martin Auer) su predstavili program „e5“, kao i organizaciju „Ever-Green E-Car Sharing“, a Rafael Bramrajter (Rafael Bramreiter) prestavio je projekat „WoodCar“.
Drugi deo je bio posvećen kapitalizaciji – predstavljena su dva projekta odobrena od strane Dunavskog transnacionalnog programa.
Matej Gojčič iz Regionalne razvojne agencije ljubljanske urbane regije (RRA LUR) predstavio je projekat „LinkingDanube” („Povezivanje Dunava”) – Povezivanje transnacionalnih, multimodalnih putničkih informacija i planera putovanja za ekološki prihvatljivu mobilnost u dunavskoj regiji. „LinkingDanube” se bavi problemom nedovoljnog pružanja putnih informacija o javnom saobraćaju, naročito uzimajući u obzir prekogranična putovanja i mobilnost u ruralnim područjima. Posebno se fokusira na povezivanje manje pristupačnih područja u dunavskoj regiji povezivanjem alternativnih usluga javnog prevoza i integracijom zahtevanih transportnih podataka u usluge. Celokupni cilj projekta je podsticanje ekološki prihvatljivih vidova mobilnosti i ravnomerne pristupačnosti u dunavskoj regiji.
Barbara Kulmer iz Opštine Vajc predstavila je projekat CHESTNUT – Sveobuhvatna elaboracija strateških planova za održivi urbani transport. Projekat doprinosi razvoju bolje povezanog i interoperabilnog ekološki prihvatljivog i sigurnog transportnog sistem u funkcionalnim urbanim područjima dunavske regije.
Projektni partneri nastavili su svoj posao narednog dana prezentacijom faza, zaključaka, problema i rešenja planiranja prohodnosti na lokalnom nivou, nakon čega je usledilo uvođenje dobrih i loših praksi i slučajeva održive transportne mobilnosti prikupljenih iz svojih zemalja. Partneri su takođe diskutovali o projektnim komunikacijskim izazovima i zadacima i predstavili svoje gradske pilot projekte. Srećni zvog uspešnog i vrlo produktivnog sastanka, partneri su se složili da prate projektne korake i ispune sva očekivanja lidera radnog paketa do sledećeg sastanka čiji će domaćin biti Regionalna razvojna agencija Plzenjskog kraja u Češkoj Republici, u novembru 2018.
Grad Valjevo na pomenutim događajima su predstavljali članovi projektnog tima Tijana Todorović, rukovodilac Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove, Nenad Branković, Odsek za upravljanje projektima i investicijama, Marija Mitrović, Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine, kao i Lazar Jakovljević, zadužen za poslove saobraćaja i javnog prevoza.

O projektu CityWalk

CityWalk je projekat odobren od strane Dunavskog transnacionalnog programa koji su suosnovali fondovi Evropske unije, IPA (Instrument za pretpristupnu pomoć) i ERDF (Evropski regionalni razvojni fond) i teži ka energetski odgovornim mestima uspostavljajući prohodne gradove u dunavskoj regiji. Pomaže gradovima da smanje emisije štetnih gasova, buku i postanu sigurnije, bolje mesto za život, povećavajući ulogu održivijih i aktivnih vidova mobilnosti u urbanom transportu, kao što su biciklizam i pešačenje. Projekat se bavi izazovom uz holistički pristup: poboljšanje urbane mobilnosti kroz efikasno kombinovanje različitih transportnih sredstava identifikovanjem prepreka, kao i izradom i implementacijom plana za otklanjanje tih prepreka. Projekat sprovodi konzorcijum od 17 partnera (među kojima je i grad Valjevo) iz Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Austrije, Srbije, Hrvatske, Rumunije i Bugarske. Ukupna vrednost projekta je 2,38 miliona evra i traje do kraja maja 2019. godine.

 

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login