imageEvropski centar za prava Roma smatra da je slučaj šamaranja romskog dečaka u centru grada zapravo diskriminacija po rasnoj osnovi. Trenutno su pred sudovima toku dva postupka.Jedan protiv službenika uprave Nikole Ilića koji vode po privatnoj službi roditelji dečaka, a drugi na Ustavnom sudu protiv Osnovnog javnog tužilaštva iz Valjeva koje je Iliću ponudilo oportunitet.

Vamedia je svojevremeno pisala o slučaju kada je romskog dečaka koji je svirao harmoniku u centru grada išamarao službenik Gradske uprave Nikola Ilić . Tužilaštvo u Valjevu koje je postupalo po krivičnoj prijavi protiv Ilića istom je za slučaj šamaranja ponudilo kaznu oportuniteta što je Ilić i prihvatio čime je priznao delo i uplatio kaznu od 30 000 dinara u humanitare svrhe. Roditelji rosmkog dečaka potom su podneli privatnu tužbu za diskriminaciju i naknadu štete.
Ovaj spor vodi se pred Višim sudom u Valjevu. U iskazu na sudu majka dečaka R.P. je o dodgadjaju od 21.jula 2016. godine rekla da je Ilić najpre prišao detetu koje je sviralo harmoniku ispred Gradske kuće i zapretio mu da će „polomiti i njega i harmoniku“ ako ne prestane, a onda nešto kasnije u povratku, dečaku udario šamar. Majka R.P. ostala je pri tvrdnjama da je službenik njenog sina „sve vreme psovao i vređao na nacionalnoj osnovi“.
U svoju odbranu Ilić je na sudu izjavio da je dečak svirao jednu istu melodiju i stih jedne pesme pa i da to nije ličilo na sviranje nego na buku. Dodao je da je sa posla izašao uz dozvolu nadređenog, priznajući da je dečaku zapretio „razbijanjem harmoniku“, te da ga je u povratku „želeći da ga zaplaši“, udario po obrazu. Ilić je, međutim, kao glupost i izmišljotinu odbacio tvrdnju da je dečaka vređao na nacionalnoj osnovi.

image „Iako će konačnu pravnu ocenu dati sud, smatramo da su okolnosti slučaja takve da je vrlo verovatno da je Nikola Ilić diskriminisao romskog dečaka. Smatramo da nije u pitanju bilo romsko dete, ne bi izašao na ulicu i izigravao dežurnog „redara“ i regulisao javni red i mir, jer mu je navodno smetala buka. Simptomatično je da je u postupku pred policijom i tužilaštvom Ilić ponavljao da se radi o „romskom“ detetu, što sugeriše da je bio pristrasan u pogledu njegove etničke pripadnosti. U suprotnom, nacionalnost dečaka ne bi uopšte ni spominjao“, kaže Andrea Čolak, pravni konsultant Evropskog centra za prava Roma (ERRC).
Čolak tvrdi i da je postupanje tužilaštva u Valjevu pokazalo da se slučaj nasilja nad rosmkom decom toleriše.“ Naime, pred Ustavnim sudom u toku je postupak po ustavnoj žalbi zbog kršenje ljudskih prava od strane Osnovnog javnog tužilaštva u Valjevu, s obzirom da je donelo odluku da na delo sa elementima zastrašivanja i nasilja nad detetom primeni načelo oportuniteta i krivično ne goni službenika gradske uprave, kao da je u pitanju neko lakše krivično delo“, objašnjava Čolak. Novo ročište za Ilića zakazano je za 13.jun ove godine, a u samoj Upravi dugo se spekulisalo na temu toga da li je Ilić imao dozvolu za izlazak iz kancelarije ili nije s obzirom da se to dogodilo u vreme radnog vremena. Kako je kasnije rečeno Ilić je izlazak uredno prijavio nadredjenom.

image

S.V.

 

 

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login