imageVeć osam meseci tri člana Komisije za praćenje javnih nabavki primaju naknadu za rad u Komsiji , a da pritom ništa ne potpisuju. U zvaničnom odgovoru grada Vamediji se navodi da komisija radi samo usmenim putem. Kako onda naplaćuju naknadu? Usmeno?

 

Odlukom kolegijuma prošle godine je oformljena Komisija za praćenje javnih nabavki. U toj komisiji su predsednik Mihailo Milutinović, članovi Miroslav Pimić I Nikola Radojičić. Rešenjem o osnivanju Komisije odredjena je I naknada za rad Komisije I to : predsednku 3000 dinara po održanoj sednici , a članovima po 2000 dinara po održanoj sednici.

 

image Ova Komsija kako se moglo čuti još prošle godine prati , nadzire I kontroliše svaku javnu nabavku . U izjavi listu Napred, predsednik Komisije Milutinović navodi čak da su neke javne nabavke obustavljene i vraćene na početak jer po njihovom mišljenju nisu dobro uradjene. "Mi ispitujemo i javne nabake unazad dve godine jer su i tu uočene nepravilnosti", izjavio je Milutinović.
Ove izjave bile su povod da Vamedia shodno Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja zatraži rešenja o obustavljanju javnih nabavki, mišljenja Komisije na osnovu kojih su neke raspisane I odobrene , a neke skinute ili obustavljene. Ta rešenja svakako su dokaz postojanja odredjenih smetnji za realizaciju javnih nabavki ili kršenja propisa , zakona I pravila tokom sprovodjenja javnih nabavki. Ovako definisane procedure morale bi biti napisane I potpisane.

 

image Ipak, grad je odgovorio sledeće:
“Ovim zahtevom ste tražili izveštaje I rešenja Radne grupe za praćenje javnih nabavki, počev od dana obrazovanja Radne grupe. Obaveštavamo Vas da ti izveštaji ne postoje u pisanoj formi, a Ovlašćeno lice je obavešteno od predsednika I članova Radne grupe da oni usmeno I na sastancima obaveštavaju Gradonačelnika o praćenju sprovodjenja svih postupaka javnih nabavki”.
Dakle, ne postoji nijedan jedini dokaz da je ova Komisija bilo šta radila u proteklom periodu. Ne postoji dokaz da je ova Komisija , Radna grupa, sugerisala bilo šta vezano za javne nabavke. Ne postoji nijedan dokaz o valjanosti rada ove Komisije?
To takodje znači da ne postoji nijedan dokaz da je Komisija zasedala? To takodje znači da je licima koja raspisuju javne nabavke isključivo usmeno sugerisano postupanje. Zašto? Da li iz razloga što Komisija nije legitimna? Medju brojnim pitanjima najvažnije je pitanje odgovornosti. Ako ne postoji nijedan papir koji je neko potpisao, kako se ta lica mogu pozvati na odgovornost ukoliko njihov rad bar jednom ne bude u skladu sa zakonom? Nikako.

 

image Ipak naknada je legitimna I za nju postoji rešenje. Nejasno je kako se ona isplaćuje jer ne postoji dokaz da je Komisija zasedala. Istovremeno jasno se navodi da Komisija samo usmeno radi I usmeno saopštava gradonačelniku šta je dobro , a šta lose. Ukoliko je loše I gradonačelnik reaguje ko je odgovoran?
Odgovoran je gradonačelnik ukoliko je on zatražio obustavu javne nabavke ili sugerisao način njenog sprovodjenja. Pa gde je tu Komisija?
Očigledno nigde. Na sudu ili pred drugim organima ne moguće je dokazati šta je ko rekao I da li je rekao. Ukoliko takva situacija jednom nastane , Komisija će tvrditi jedno, a gradonačelnik drugo. Da li se razgovori snimaju? Ne.
Komisiju je osnovao Kolegijum koji nije zakonsko telo koje može bilo šta potpisati tako da na kraju sve potpisuje gradonačelnik Gvozdenović . Izmicanje od odgovornosti je više nego jasno. Na kraju sve će biti na teretu Gvozdenoviću. Ali, je trenutno na teretu gradjanima Valjeva koji pune budžet I plaćaju Komisiju. Da li bi onda mogli biti plaćeni na isti način? Možda po principu : “Dodjem ti”.
Pa kakva je to Komisija onda? Kukavičje jaje u redovima vladajućeg SNS-a? Ili samo talenat pojedinaca u Komisiji?
S.V.

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login