image„U Valjevu se radi i gradi“, naslov je koji je počev od 50-tih godina prošlog veka na ovamo na desetine puta ponovljen. Ipak, to vreme izgleda da je ostalo iza nas. Postavlja se pitanje da li smo sve što nam je potrebno zapravo izgradili pa nam više ništa ne treba ili nema ideja , ozbiljnih vizionarskih predloga?

Prateći društvene mreže lako je uočiti da se sporadično pojavljuju komentari na odredjene gradjevine čiji temelji stoje zarasli u korov. Iako se načelno svi slažu da ima logike ili da je logike bar bilo ona se sada promenila. Tako smo prateći te komentare došli do toga da nam mnogo toga zapravo i nije potrebno. Ne treba nam zgrada socijalnog stanovanja, ne treba nam hala sportova, nije nam potrebna ni pruga Valjevo-Loznica, a istini za volju dugo nam nije bila potrebna ni akumulacija Rovni.
Kada ste poslednji put bili na otvaranju nekog objekta u Valjevu? Da li se sećate pre koliko godina je to bilo? Istorija pokazuje da sve što imamo datira iz nekih davnih vremena.
Ako se zaista zamislimo nad ovim pitanjem videćemo da smo ono što smo uradili uradili u najvećoj meri iznudjeno. Bombardovanje 1999. godine uslovilo je novi stambeni blok, najezda izbeglica uslovila je zgradu za izbegla lica i slično.Zahvaljujući projektu države pomoći gradjevinskoj industriji od 2000-te na ovamo izgradjeno je nekoliko objekata Reciklažni centar, Transfer stanica i jedno i drugo kao najava projekta deponije Kalenić. Dnevni boravak za decu sa posebnim potrebama uz donaciju iz Japana, rekonstruisani ulazi Urgentnog centra, treći sprat Doma zdravlja, obdanište Vidra deo su projekata pomoći gradjevinskoj industriji. Da nije bilo poplave ne bi uredili korito Kolubare. Kasnija ulaganja bila su uglavnom infrastrukturna, opet projekat države- NIP, Karadjordjeva ulica a od objekata vidjene su samo ambulante i pojedine Mesne zajednice. Velikih projekata nije bilo. Odustajalo se od gradnji i tražena su kompromisna rešenja.
Očitije od ovih činjenica jesu vesti koje uglavnom govore o prodaji. Dakle, niti nam treba niti možemo da rekonstruišemo, uredimo, pa se postavlja pitanje, ako i prodamo hoćemo li od tog novca nešto novo napraviti?
Teško. Ako i prihvatimo razmišljanje da nam ništa od započetog nije potrebno i jednom za svagda stavimo tačku na te projekte i onda putem medija pratimo kako drugi gradovi to isto grade jer im treba možemo li da postavimo pitanje nekih novih gradnji?
Šta je to što ostavljamo našim unucima?
Ako je budžet grada iskazan u milijardama, a nema velikih projekata, gde onda odlazi novac? Na opštu potrošnju, održivost glomaznog administrativnog aparata, nasipanje puteva, krpljenje rupa?
Da li će nas onda u budućnosti neko pitati šta ste to radili u prošlosti? S punim pravom.
Političke partije gotovo da više ne izlaze sa programima na lokalu. Shvatili su da to nije potrebno te i da postoji drugačiji oblik podilaženja narodnim masama. Dovoljno je kritikovati onog pre vas i već ste stekli preduslov da osvojite odredjeni broj glasova. I tako smo ušli u jednu novu eru našeg razvoja koji to zapravo i nije. Zanimljivo je razmišljanje jednog od čelnika gradske vlasti koji ima stav: „Kakvi bre projekti? Pusti te gluposti, samo da dodje Vučić (predsednik Srbije) i mi smo pobedili“.
Zaista. Na lokalu se to , shodno iskustvu, može i dogoditi. Ali ko je tu koga pobedio? Možda sami sebe?

S.V.

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login