imageKUD „Abrašević-Valjevo“ predstavljao je Srbiju na interacionalnom festivalu foklora održanom u rumunskom gradu Fokšani. Za četiri dana festivala ovo društvo nastupalo je čak osam puta.

Povodom 100 godina od ujedinjenja vlaške, moldavske i transilvanijske oblasti u Rumuniji centralna proslava održana je u gradu Fokšani koji se nalazi podno Karpata, pod nazivom „Vatra Mioritei“. Sam festival obeležilo je i gostovanje brojnih velikih pevačkih zvezda Rumunije , a poseban segment kojim je počinjao program svakog dana bio je nastup folkolornih ansambala iz nekoliko zemalja u okruženju. Rumuni su u goste i na proslavu ovog značajnog jubileja pozvali Bugarsku, Moldaviju, Ukrajinu i Srbiju.

image Čast da rašire srpsku zastavu na ovom festivalu imalo je KUD-vo „Kosta Abrašević-Valjevo“ koje je za četiri dana trajanja festivala čak osam puta nastupalo. Na festival Abrašević je otputovao praćen društvom iz Glogonja „Veselija“, a samom festivalu prisustvovali su i predstavnici Opštine Majdanpek. U znak zahvalnosti za učešće gradonačelnik Foksanija je na posebno priredjenoj svečanoj večeri kojoj su prisustvovali predstavnici gradske i državne vlasti Abraševiću uručio posebnu zahvalnicu i plaketu u duborezu: „Veliko hvala što ste došli da uveličate naše slavlje i našem festivalu date poseban doprinos srspkim folklorom. Ovo je samo još jedan dokaz prijateljstva dva naroda“, rekao je gradonačelnik Foksanija uručujući priznanja.

image Po rečima organizatora festivala broj igrača koji je nastupio na festivalu je preko 500 , a sam festival koštao je oko 200 000 evra pa je dobra organizacija vidjena na svakom koraku. Već prvog dana festivala Valjevci su učestvovali u svečanom defileu pešačkom zonom grada i na velikom gradskom trgu gde se sam festival održavao i finalnim fotografisanjem gde se medju zastavama država učesnica vijorila i srpska. Opšti utisak svih gostiju festivala bio je da je Foksani kroz veliko interesovanje samih gradjana da prisustvuju koncertu pokazao ne samo zainteresovanost za folklor već i srdačnu dobrodošlicu. „Folklor nema granica i uvek spaja ljude . Vaš festival i gostoprimstvo pokazali su kako se čuva narodna tradicija“, bile su reči kojima su se Valjevci zahvalili na prijemu priznanja uzvrraćajući pritom poklonima medju kojima su se nalazile brošure i flajeri grada Valjeva.

image Da folklor zaista spaja ljude i briše granice bio je i dokaz poslednjeg dna festivala kada se pre samog početka popodnevnog koncerta sa bine putem razglasa na iznenadjdenje svih začulo Užičko kolo. Na samom trgu ispred bine kolo su poveli Valjevci , a u njemu su učestvovali svi ostali igrači , učesnici na festivalu. Neki od njih prvi put tada su savladali korake koji su u Srbiji više nego poznati , a veliki broj prisutnih gradjana ovaj spontani nastup ispratilo je dugim aplauzom tražeći nastavak. A sam nastavak usledio je oficijelnim nastupom na bini.

image Bez svake sumnje, sa ovog festivala Valjevci , ali i gradjani Foksanija poneli su sjajne utiske, bezbroj zajedničkih fotografija, a Valjevo je steklo neke nove prijatelje i njihovu zainteresovanost da budu gosti na ovdašnjim festivalima folklora, čiji bi organizator moglo biti upravo društvo „Kosta Abrašević“.

image KUD Abrašević je na festival u Rumuniju doputovalo posle samo par dana pauze po povratku sa turneje iz Grčke, a već danas put nastavlja u Italiju gde ih očekuje još jedan festival i deset dana nastupa pod obeležjima Valjeva i Srbije.
Vamedia

 

 

 

 

 

 

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login