imageSlužba ginekologije Opšte bolnice Valjevo, organizuje prikupljanje sredstava za kupovinu kliničkog ultrazvučnog aparata. Trudnice iz Valjeva trenutno putuju u Beograd kako bi uradile neophodne preglede na ultrazvučnom aparatu.

O značaju akcije koju pokreće služba ginekologije na konferenciji za novinare govorio je načelnik odeljenja ginekoogije dr Nenad Dimitrijević koji je u više navrata ponovio da je akcija po svemu otvorena i transparentna , a u cilju dobrobiti svih žena Valjeva. „Trudnice su najosetljiviji deo populacije i jedini zdravi pacijenti koji dolaze u bolnicu sa željom da svi izadju zdravi i zadovoljni. To nigde u svetu nije sasvim moguće i naš zadatak i cilj je da pokušamo da se približimo svetskim standardima po svim mogućim pitanjima.Zašto je aparat bitan? Verujem da će neki od vas postaviti pitanje zašto to radimo kada izdvajamo sredstva za zdravstveno osiguranje? I takvo pitanje je na mestu, ali mi kao lekari nemamo svojih ličnih koristi. Sa aparatom ili bez njega naša će plata biti ista. Ali mi kao lekari želimo da svim našim majkama, ženama, sestrama omogućimo bolju uslugu. Mi želimo da sprečimo situaciju u kojoj upućujemo žene u privatne ordinacije ili u Begrad, to želimo da sprečimo“, kaže dr Dimitrijević.
U Opštoj bolnici godišnje se porodi oko 1300 žena od čega je 600 iz Valjeva pa se nabavka ovog aparata zapravo ne odnosi samo na Valjevo već kako kaže Dimitrijević to je poziv za sve ostale opštine koje koriste usluge Opšte bolnice.
„Želim da shvatite da ova inicijativa nema nikakvu drugu konotaciju sem da pacijentima bude bolje. To su naši ljudi, naši sugradjani i želimo da kada dodju da se osećaju normalno u tom porodilištu. Ja znam da živimo u teško vreme gde neko uvek traži odgovor na pitanje zašto? I svi misle da iza svega stoji nekakva pozadina. Verujte mi pozadine nema nikakve sem da pokušamo da pacijentima bude bolje. Nama je taj aparat samo jedna obaveza više jer imaćemo i više posla oko edukacije kadra i oko rada na tom aparatu, ali sve to jeste u službi svih nas. Da li možemo da sedimo i čekamo da nam takav aparat dodje jednog dana iz ministarstva? Pa verujte mi bolnica svake godine piše sto zahteva ministarstvu i ništa se ne realizuje. Kao služba smo prepoznali momenat i poželeli da pokrenemo inicijativu „, rekao je dr Dimitrijević.
On napominje da bi bilo sramota da s obzirom da ima 185 000 ljudi koji imaju nekog u porodici ženskog pola da sama akcija ne uspe. Svako ko želi može da pomogne . „Aparat košta 70 000 evra i to je klinički aparata koji pokriva sve naše potrebe. Nije to jedino što fali bolnici , ali zamajac je da krenemo od neophodnog . Ako bi ova akcija uspela onda bismo nakon svake nove stvari koja je došla organizovali konferencije da iznesemo podatke šta smo uradili. Iza akcije stoji grad što je jasna poruka da se ne radi ni o kakvim budalama već o ozbiljnim ljudima koji žele da rade na dobrobit svojih sugradjana. Ideja je krajnje pozitivna otvorena i čista i ja se nadam da če je tako svi i razumeti“, objašnjava dr Nenad Dimitrijević.
Načelnik ističe da će javnost vrlo brzo biti obaveštena o načinu na koji se mogu donirati sredstva, a da će sama služba videti koji je pravno način najvaljaniji. „Najvažnije je da će novac namenski biti trošen da se vide svi tokovi novca. Trenutno je taj segment u razradi , a najvažnije je da imamo dobru volju , veliku želju i da se nadamo da ćemo uspeti“, dodaje Dimitrijević koji naglašava i da trenutno trudnice bivaju upućene u Beograd na snimanje.
Grad Valjevo podržava akciju službe ginekologije Opšte bolnice, a gradonačelnik Slobodna Gvozdenović na konferenciji za novinare rekao da će grad učiniti sve da ova akcija bude uspešna. „Podržavamo ovu akciju jer je ona od velikog značaja za sve žene u našem gradu , prvenstveno za trudnice kako bi se eventualne anomalije otkrile na početku trudnoće. Ovakve akcije praksa su svuda u Evropi. Stoji činjenica da ministarstvo ne može svima izaći u susret , ali to je višedecenijski proces. Ovde je bitan aparat i otkrivanje tih anomalija kako bi se dijagnostika podigla na jedan viši nivo. Čeka se izmena zakona koji će možda omogućiti lakše nabavke aparata, ali to ne možemo da čekamo jer rad i život koji se odvija na odeljenju to traži od nas sada“, rekao je Gvozdenović.
Ekspertski ultrazvuk zakazuje se do 25 nedelje trudnoće , a kako se moglo čuti postoje trudnice koje po mišljenju lekara ne bivaju upućene u Beograd pa je nabavka ovog aparata neophodna kako bi sve bile obuhvaćene pregledom i kako bi se eventualne skrivene anomalije otkrile blagovremeno . „Mi želimo da naše trudnice iako ne žive u Nemačkoj jednog dana imaju tretman kao da žive tamo. Aparate treba zanavljati i tehnologija neprestano napreduje . Nije ovo malo novca i ne očekujemo da to bude jedan donator, ali se nadamo da ćemo zajedničkim snagama uspeti da aparat kupimo. Bolnica nema novca da bi učestvovala, ali nam daje otvorene ruke da možemo nešto da uradimo. Ali kada zavisite od sredstava koje dobijate onda mi moramo ići na ovaj način. Mi moramo ići na to da više učimo i bolje radimo. Mi kao lekari takodje neprestano učimo. Onaj lekar koji misli da je sve naučio i završio zaista je karijeru završio,“ zaključio je Dimitrijević.

 

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login