imageNa ponovljenom suđenju pred Osnovnim sudom, pedijatar valjevske bolnice Vladimir Ranković (47) ponovo je osuđen na minimalnu kaznu od godinu dana zatvora zbog smrti petogodišnje Teodore Jovanović 1. oktobra 2009. godine.

Ista kazna, zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi, mu je izrečena i u februaru 2014. godine, ali je Apelacioni sud tu presudu ukinuo zbog „povređenog prava na odbranu okrivljenog“ i postupak vratio na početak. Rankovića je optužnica teretila da je 30. septembra 2009. godine, prilikom prijema Teodore Jovanović na Dečjem odeljenju valjevske bolnice, „nesavesno postupio tako što sem fizikalnog pregleda nije sproveo nijednu drugu dijagnostičku proceduru, iako je imao u vidu kliničku sliku deteta koje primljeno malaksalo, sa bolovima u trbuhu i povraćanjem“. On je, umesto da naloži uzimanje uzorka krvi detetu i njeno zadržavanje u bolnici, Teodoru vratio kući uz prepisanu tepariju „humana“ elektrolitom, ali je devojčica zbog pogoršanja stanja sledećeg dana ponovo dovežena u bolnicu, gde je nakon neuspele reanimacije preminula.
Po prvom nalazu veštaka Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta iz Beograda u ovom slučaju, pedijatar „nije prepoznao teško oboljenje i nije primenio odgovarajuću dijagnostiku, što je moglo sprečiti izumiranje creva i samotrovanje organizma“, što je bio uzrok Teodorine smrti. Na ponovljenom suđenju, međutim, dostavljeno je mišljenje Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta iz Novog Sada koji je zaključio da je Teodora „preminula usled akutnog vulvulusa creva, posledične nekroze i gangrene creva“, te da „nije bilo propusta od strane pedijatra, a imajući u vidu da je klinička slika akutnog vulvulusa kod Teodore bila atipična“.
Osnovni sud u Valjevu, sudija Dragan Pavlović, međutim, u svojoj prvostepenoj nepravosnažnoj presudi je obrazložio da zaključak novosadskih veštaka nije prihvatio „jer se on bavi teoretskim pitanjem nastupljene posledice, odnosno smrću deteta, a ne pitanjem da li je optuženi pružio adekvatnu medicinsku pomoć kojom bi se pokušala sprečiti ta posledica“.
U valjevskom pravosuđu, inače, ovo nije prvi slučaj gde se utvrđivala odgovornost lekara i gde su veštačenja Sudsko-medicinskih odbora iz Beograda i Novog Sada bila suprotstavljena. Da podsetimo, na ponovljenom suđenju je tako gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović oslobođen krivice za smrt nerođenog deteta Ivane Katić iz Kožuara kod Uba, pre 11 godina u vreme njegovog dežurstva kao ginekologa u Valjevskoj bolnici.
Optužnica je Gvozdenovića takođe teretila za teško delo protiv zdravlja ljudi, a veštačenje SMO Medicinskog fakulteta u Beogradu pokazalo je da je dete umrlo “zbog nemara lekara”, odnosno da bi se beba rodila živa „da je carski rez urađen pet sati ranije“. Međutim, Osnovni sud je tražio novo veštačenje, koje je uradio SMO iz Novog Sada. Veštaci tog odbora, za razliku od kolega iz Beograda, utvrdili su da je uzrok smrti bebe bila teška infekcija i upala pluća, kao “i da ranije završavanje porođaja carskim rezom ne bi imalo bolji ishod po novorođenče”, posle čega je Gvozdenović prvostepenom presudom oslobođen.
Na prvostepenu presudu pedijatru Vladimiru Rankoviću, tužilaštvo i okrivljeni imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login