imageSednica Gradskog veća biće održana ovog prepodneva . Prva tačka dnevnog reda biće Izvršenje budžeta za period januar-jun tekuće godine. U materijalu dostavljenom Vamediji materijala za ovu tačku nema, ali kako saznajemo izdaci i rashodi realizovani su sa samo 31,70%.

Po Zakonu o budžetskom sistemu valjevski odborici izvršenje budžeta za šestomesečni period trebalo je da razmatraju najkasnije do 15. jula. Sudeći po dnevnom redu današnje sednice Veća razmatraće ga dva meseca kasnije. Isti zakon navodi da drugi izveštaj zaključno sa septembrom treba da bude razmatran do 15.oktobra. Ali sa prekršajem zakona ili ne pred članovima Veća danas će se naći izvršenje za prvih šest meseci.
Članovi Veća za Vamediu kažu da su najpre dobili pripremni izveštaj još tokom prošle nedelje, a potom i ostatak materijala. U materijalu koji je dostavljen Vamediji tog izveštaja i nema.
Sam izveštaj moraće da se nadje pred odbornicima pa je nerazumljivo iz kog razloga je neophodno da bude sakriven, jer ako je rad Veća tajna za gradjane , Skupština još nije pa će izvesno javnost čuti na različite načine kakav je uspeh postigla aktuelna vlast u prvih šest meseci ove godine.
Kada govorimo o „uspesima“ , najpre budžet grada je planiran na iznos od 3,588 miilijardi dinara , ova cifra se realno tokom šest meseci uvećala za prihode, primanja i preneta neutrošena sredstva pa se cifra penje do čak 3,6 milijardi.
U Izveštraju se navodi da su u periodu od 1.januara do 30. juna prihodi , primanja i preneta sredstva realizovani u iznosu od 1 232 707 752 44 dinara odnosno 35,37% u odnosu na plan iz sredstava budžeta , dok su prihodi, primanja i preneta neutrošena sredstva iz ostalih izvora realizovana u iznosu od 37 427 843 dinara.
Po odluci u budžetu planirani su rashodi koji su realizovani u iznosu od 1 104 974.593 22 dinara, odnosno 31,70% u odnosu na plan dok su sredstva iz ostalih izvora realizovana u iznosu od 29 128 538 69 dinara odnosno sa 23,77 % u odnosu na plan.
Ovi podaci dakle govore da umesto da na šest meseci od mogućih 12, izvršenje budžeta bude oko 50% , ono je značajno niže. Neminovno se nameće i zaključak da je planirani budžet za ovu godinu bio nerealan i „prenaduvan“, sobzirom da je i prihodovna strana značajno niža. Kako bi se u budžet moglo do kraja godine sliti toliko novca da zaokružeimo cifru na 3,6 milijardi? Nikako.
U javnosti se mnogo govorilo o činjenici da je 510 miliona planiranih prihoda trebalo da dodje od prodaje imovine, ali se to nije dogodilo. Sada se jasno vidi da je promašaj u predvidjanju još veći pa će vrlo moguće nerealizovanih sredstava biti do 800 miliona dinara.
Rebalansa nema, što opet potvrdjuje da opozicija kada kaže da je budžet loše projektovan , nije u pravu. Jer bi reballnsom mogla biti uradjena preraspodela sredstava na one pozicije koje je moguće realizovati.
Milijarda za investicije sigurno više nije milijarda , ako je verovati izveštaju o izvršenju budžeta za prvih šest meseci. Od predvidjenih planova realizovano je za šest meseci i manje od trećine . Pa je pitanje - Ili je pred nama furiozno radan kraj godine ili je nerad dominirao?
S.V.

 

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login